Nacházíte se na: Kalendář událostí » BESEDA S OCHUTNÁVKOU / Pivo na cestě ze středověku do novověku / s Petrem Holubem »


Kalendář událostí

Prosinec 2025
Po Út St Čt So Ne
1 2

VÁNOČNÍ DŽEZVA / workshop k výstavě Ostravská kavárna s pražírnou Laura Coffee

ÚTERÝ 2. 12.,17 h | Ponořte se do kouzla orientální přípravy kávy v horkém písku a objevte tajemství tradiční džezvy. Společně si připravíme voňavou kávu s nádechem vánočního koření, které podtrhne sváteční atmosféru. Povíme si o historii této metody a naučíme se správnou techniku, aby byl výsledek dokonale sametový. Na závěr ochutnáme kávu tak, jak ji pijí v různých koutech světa.
Kapacita workshopu je naplněna. Vstup je možný pouze na základě závazné rezervace míst.

3 4 5 6 7
8 9

KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA VÝSTAVY / Světlo v temnotách aneb 90 let zednářství v Ostravě

ÚTERÝ 9. 12.,17 h | Srdečně zveme na komentovanou prohlídku s autory výstavy Martinem L. a Robertem G., kteří vás provedou skrytým světem ostravského zednářství a odhalí jeho principy, symboliku i tradice. Nahlédnete do historie lóže Lux in tenebris a uvidíte autentické předměty, jež zednáři používali i používají dodnes. Kapacita prohlídky je naplněna, děkujeme za zájem.

10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Novinky

OTEVÍRACÍ DOBA / VÁNOCE

Vážení návštěvníci, během vánočních svátků máme otevřeno pouze ve dnech 27. 12., 28. 12. a 30. 12. 2025 a to od 10 do 18 hodin. Těšíme se na vás!

19.11.2025 zobrazit


VOLNÉ PRACOVNÍ POZICE

Ostravské muzeum aktuálně vypisuje 3 výběrová řízení na pracovní pozice: Kurátor/ka historických fondů (umělecko-řemeslné podsbírky), Konzervátor/ka – restaurátor/ka, Technický pracovník / údržbář.

13.11.2025 zobrazit


BESEDA S OCHUTNÁVKOU / Pivo na cestě ze středověku do novověku / s Petrem Holubem

K možné podobě středověkých piv máme jen málo informací. Je však možné konstatovat, že i tehdy byla piva kvalitní, proslulá skrze Evropu, i ta méně oblíbená. K technologii výroby nám dává některé návody archeologie, k charakteru piv pak historické vědy. Pokusíme se představit vývoj pivovarských technologií od měšťanských pivovárků k průmyslovému období, stejně jako změny, které politické události a společenské změny přinášely do charakteru, podoby a chuti piva. Nejzásadnější projednávaná témata budeme moci společně i ochutnat!

Kapacita besedy je naplněna. Děkujeme za pochopení.


Soubory: