Nacházíte se na: Obrázkové menu » Aktuální výstavy a akce » Lauby – světla a stíny Ostravy » Lauby – Lights and Shadows of Ostrava » FOOD AND DRINK, DINING »


Kalendář událostí

Prosinec 2025
Po Út St Čt So Ne
1 2

VÁNOČNÍ DŽEZVA / workshop k výstavě Ostravská kavárna s pražírnou Laura Coffee

ÚTERÝ 2. 12.,17 h | Ponořte se do kouzla orientální přípravy kávy v horkém písku a objevte tajemství tradiční džezvy. Společně si připravíme voňavou kávu s nádechem vánočního koření, které podtrhne sváteční atmosféru. Povíme si o historii této metody a naučíme se správnou techniku, aby byl výsledek dokonale sametový. Na závěr ochutnáme kávu tak, jak ji pijí v různých koutech světa.
Kapacita workshopu je naplněna. Vstup je možný pouze na základě závazné rezervace míst.

3 4 5 6 7
8 9

KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA VÝSTAVY / Světlo v temnotách aneb 90 let zednářství v Ostravě

ÚTERÝ 9. 12.,17 h | Srdečně zveme na komentovanou prohlídku s autory výstavy Martinem L. a Robertem G., kteří vás provedou skrytým světem ostravského zednářství a odhalí jeho principy, symboliku i tradice. Nahlédnete do historie lóže Lux in tenebris a uvidíte autentické předměty, jež zednáři používali i používají dodnes. Kapacita prohlídky je naplněna, děkujeme za zájem.

10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Novinky

SVÁTEČNÍ OTEVÍRACÍ DOBA

Vážení návštěvníci, během vánočních svátků máme otevřeno pouze ve dnech 27. 12., 28. 12. a 30. 12. 2025 a to od 10 do 18 hodin. Těšíme se na vás!

19.11.2025 zobrazit


VOLNÉ PRACOVNÍ POZICE

Ostravské muzeum aktuálně vypisuje 3 výběrová řízení na pracovní pozice: Kurátor/ka historických fondů (umělecko-řemeslné podsbírky), Konzervátor/ka – restaurátor/ka, Technický pracovník / údržbář.

13.11.2025 zobrazit


FOOD AND DRINK, DINING

 


The residents’ diet included meat and cereals, which were prepared in the form of porridges or breads. They also ate pulses – mainly lentils, but also peas. Fish formed an important part of their diet. There is evidence that people at Lauby ate celery and beets, but the selection of vegetables would certainly have been much wider than this. They also ate fruit such as plums, apples and pears. Imported foods (such as figs) were bought by the wealthier townspeople. Other foods found at the Lauby site include blackberries, raspberries, strawberries, hazelnuts and grapes.

DINING

Dining took place mainly in a family setting or at community gatherings. However, many festivals were celebrated during the course of the year, and homeowners also invited guests to dine with them. Tableware for drinking and serving liquids played an important role in showing off the owner’s wealth and status. Glazed jugs, goblets, and wooden bowls were all found at the Lauby site. Popular trading goods in the Late Middle Ages included the unique goblets made at Loštice in Central Moravia (with their distinctive nodules on the surfaces) and various types of glassware. People ate with their hands or with spoons. Knives were used to cut and skewer food.

← Back                                                                                                                                             Next →


Akce: Otevřít verzi pro tisk


Soubory: