Nacházíte se na: Obrázkové menu » Aktuální výstavy a akce » Lauby – světla a stíny Ostravy » Lauby – Lights and Shadows of Ostrava » FOOD AND DRINK, DINING »


Kalendář událostí

Červen 2025
Po Út St Čt So Ne
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13

HERBÁŘOVÉ TVOŘENÍ / pro děti a rodiče s výtvarnicí a přírodovědkyní Janou Koller

Zajímá vás svět rostlin a rádi tvoříte? Přijďte na kreativní workshop pro děti a rodiče, kde si z lisovaných rostlin vyrobíte originální herbářová přání nebo obrázky do rámečku. Zároveň se naučíte rostliny poznávat a správně lisovat. Workshop povede Jana Koller – experimentální bioložka rostlin a výtvarnice. Kapacita míst omezena, rezervace nutná.

14 15
16 17

HRY A ZÁBAVA VE STŘEDOVĚKU / beseda (přesunuto z 3. 6. 2025)

Beseda s Mgr. Alešem Hochem, Ph.D., vedoucím Archeologického oddělení z Muzea Vysočiny v Jihlavě. Začátek v 17 hodin.

18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Novinky

Vyhlídková věž otevřena!

Vyhlídková věž je otevřena. Vstup je možný pouze za příznivého počasí během otevírací doby muzea 10–18 h.

06.06.2025 zobrazit


Zlatý mamut putuje do Ostravského muzea! Archeolog Zbyněk Moravec převzal prestižní cenu za výstavu o Laubech.

Prestižní ocenění za popularizaci archeologie putuje do Ostravy. Archeolog Ostravského muzea Zbyněk Moravec převzal cenu Zlatý mamut za výstavu Lauby – světla a stíny Ostravy. Cenu udělují tři přední archeologické instituce: Archeologický ústav Akademie věd ČR v Brně, Moravské zemské muzeum a Ústav archeologie a muzeologie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Slavnostní předání se uskutečnilo 2. června v brněnském pavilonu Anthropos.

02.06.2025 zobrazit


FOOD AND DRINK, DINING

 


The residents’ diet included meat and cereals, which were prepared in the form of porridges or breads. They also ate pulses – mainly lentils, but also peas. Fish formed an important part of their diet. There is evidence that people at Lauby ate celery and beets, but the selection of vegetables would certainly have been much wider than this. They also ate fruit such as plums, apples and pears. Imported foods (such as figs) were bought by the wealthier townspeople. Other foods found at the Lauby site include blackberries, raspberries, strawberries, hazelnuts and grapes.

DINING

Dining took place mainly in a family setting or at community gatherings. However, many festivals were celebrated during the course of the year, and homeowners also invited guests to dine with them. Tableware for drinking and serving liquids played an important role in showing off the owner’s wealth and status. Glazed jugs, goblets, and wooden bowls were all found at the Lauby site. Popular trading goods in the Late Middle Ages included the unique goblets made at Loštice in Central Moravia (with their distinctive nodules on the surfaces) and various types of glassware. People ate with their hands or with spoons. Knives were used to cut and skewer food.

← Back                                                                                                                                             Next →


Akce: Otevřít verzi pro tisk


Soubory: