Nacházíte se na: Archiv výstav a akcí » 2022 » Masopust Ostrava 2022 (XIII.) »


Kalendář událostí

Březen 2024
Po Út St Čt So Ne
1 2 3
4 5 6

POLŠTINA VE VEŘEJNÉM PROSTORU MĚSTA OSTRAVY / přednáška / Stolik polski

6. března v 17 hodin

přednáškový sál Ostravského muzea

vstup volný

7 8 9 10
11 12 13 14

MÚZEJNÍ LITERÁRNÍ PODVEČER / KRAJINA MILOST Jindřicha Jenáčka a Jana Jiřího Víchy, OFM Cap.

14. března v 17 hodin
přednáškový sál Ostravského muzea
vstup 60 Kč / os.

přednáší PhDr. Lukáš Průša Ph.D.

15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Novinky

O Velikonocích máme otevřeno!

Během nadcházejících velikonočních svátků se otevírací doba Ostravského muzea nemění. Zavřeno zůstává pouze v pondělí 1. dubna

26.03.2024 zobrazit


Masopust Ostrava 2022 (XIII.)

aneb Byltě jednou jeden starý dobrý král

úterý 1. března 2022 se v Moravské Ostravě na Masarykově náměstí a v přilehlých ulicích uskuteční XIII. ročník Masopustu Ostrava, tentokrát s podtitulem Byltě jednou jeden starý dobrý král. Včetně slavnostního předání masopustního práva, maškarního průvodu a závěrečných scének Zabíjejí kozla a Pochovávání basy je opět připraven program, který se ponese v duchu satir a bajek. Název podtitulu je první větou satirické básně Král Lávra z pera českého básníka, novináře, překladatele a politika Karla Havlíčka Borovského, jehož 200. výročí narození jsme si připomněli v loňském roce. Na jevišti uvidíme dramatizaci tohoto díla, tak trochu po Ostravsku, a s využitím prvků jak satiry, tak bajky.

Začátek programu je stanoven na 15. hodinu, ale již od 10. hodiny dopoledne budou na náměstí otevřené stánky s rozličnými pochutinami a nápoji. Tento již tradiční ostravský masopustní jarmark bude trvat do 18 hodin. (Předpokládaný konec celé akce je v 19 hodin.)

V masopustním programu se můžeme těšit na tato seskupení: Sbor dobrovolných hasičů Pustkovec, Muzikanty z Polanky, DEOR – dechový orchestr z Hrabové, Divadlo Stará aréna, pěvecký sbor Generace Klimkovice, Čtyřlístek – centrum pro osoby se zdravotním postižením Ostrava, p. o. se skupinou Rytmy, Dětský soubor Heleny Salichové, Dětský folklorní soubor Hlubinka, Lašský soubor písní a tanců Ondřejnica a žáky Waldorfské základní školy a mateřské školy Ostrava, p. o.

Do maškarního průvodu ulicemi poblíž Masarykova náměstí, který by měl být zahájen v 17 hodin, se zapojí: Knihovna města Ostravy, TyfloCentrum Ostrava, o. p. s., Mateřská škola Dvořákova, p. o. a Mateřská škola Poděbradova, p. o.

Akce je určena pro širokou veřejnost. Do průvodu se může zapojit kdokoliv, jak s maskou, tak bez masky. Přidejte se k nám!

Více na masopustostava.cz

Hlavní pořádající institucí Masopustu Ostrava je jako tradičně Ostravské muzeum, p. o., se kterým už několik let spolupracuje Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz spolu s Centrem kultury a vzdělávání Moravská Ostrava. Také letošní ročník se koná pod záštitou starosty Moravské Ostravy a Přívozu, za jehož účasti by se mělo uskutečnit i předání masopustního práva. Akce je finančně podporována statutárním městem Ostrava.

Letošní Masopust Ostrava má také doprovodnou akci, a to výstavu Směle kupředu! Svět Karla Havlíčka, kterou připravilo ke zmíněnému výročí narození Národní muzeum ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví a Historickým ústavem AV ČR v Praze a dalšími institucemi. V Ostravském muzeu bude instalována od poloviny února do konce března t. r.

 

  • Projekt Masopust Ostrava 2022 je realizován s finanční podporou statutárního města Ostravy 
    a městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz.
 

 


Akce: Otevřít verzi pro tisk


Soubory: