Nacházíte se na: Archiv výstav a akcí » 2022 » Masopust Ostrava 2022 (XIII.) »


Kalendář událostí

Duben 2024
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24

PŘEDNÁŠKA / Stolik polski: Těšínské rukopisy „Roty“ Marie Konopnické

24. dubna v 17 hodin
přednáškový sál Ostravského muzea
vstup volný

Přednáší: Mgr. Wojciech Święs

25 26 27

KOMENTOVANÁ TERÉNNÍ EXKURZE / Přírodní krásy haldy Ema

27. 4. 2024
14:00—16:00

Sraz: na zastávce MHD Zoo Ostrava
Účast na exkurzi je zdarma

28

BOTANICKÁ VYCHÁZKA / Rostliny městské přírody

28. 4. 2024
14:00—16:00

Sraz: před budovou Ostravského muzea, Masarykovo náměstí 1, Ostrava
Účast na vycházce je zdarma

29 30

Novinky

Výběrové řízení — Uklízeč/ka

Ostravské muzeum příjme nového kolegu či kolegyni na celý úvazek na úklid vnitřních prostor muzea a jeho detašovaných pracovišť.

19.04.2024 zobrazit


Ostravské muzeum se zapojilo do projektu City Nature Challenge!

01.04.2024 zobrazit


Masopust Ostrava 2022 (XIII.)

aneb Byltě jednou jeden starý dobrý král

úterý 1. března 2022 se v Moravské Ostravě na Masarykově náměstí a v přilehlých ulicích uskuteční XIII. ročník Masopustu Ostrava, tentokrát s podtitulem Byltě jednou jeden starý dobrý král. Včetně slavnostního předání masopustního práva, maškarního průvodu a závěrečných scének Zabíjejí kozla a Pochovávání basy je opět připraven program, který se ponese v duchu satir a bajek. Název podtitulu je první větou satirické básně Král Lávra z pera českého básníka, novináře, překladatele a politika Karla Havlíčka Borovského, jehož 200. výročí narození jsme si připomněli v loňském roce. Na jevišti uvidíme dramatizaci tohoto díla, tak trochu po Ostravsku, a s využitím prvků jak satiry, tak bajky.

Začátek programu je stanoven na 15. hodinu, ale již od 10. hodiny dopoledne budou na náměstí otevřené stánky s rozličnými pochutinami a nápoji. Tento již tradiční ostravský masopustní jarmark bude trvat do 18 hodin. (Předpokládaný konec celé akce je v 19 hodin.)

V masopustním programu se můžeme těšit na tato seskupení: Sbor dobrovolných hasičů Pustkovec, Muzikanty z Polanky, DEOR – dechový orchestr z Hrabové, Divadlo Stará aréna, pěvecký sbor Generace Klimkovice, Čtyřlístek – centrum pro osoby se zdravotním postižením Ostrava, p. o. se skupinou Rytmy, Dětský soubor Heleny Salichové, Dětský folklorní soubor Hlubinka, Lašský soubor písní a tanců Ondřejnica a žáky Waldorfské základní školy a mateřské školy Ostrava, p. o.

Do maškarního průvodu ulicemi poblíž Masarykova náměstí, který by měl být zahájen v 17 hodin, se zapojí: Knihovna města Ostravy, TyfloCentrum Ostrava, o. p. s., Mateřská škola Dvořákova, p. o. a Mateřská škola Poděbradova, p. o.

Akce je určena pro širokou veřejnost. Do průvodu se může zapojit kdokoliv, jak s maskou, tak bez masky. Přidejte se k nám!

Více na masopustostava.cz

Hlavní pořádající institucí Masopustu Ostrava je jako tradičně Ostravské muzeum, p. o., se kterým už několik let spolupracuje Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz spolu s Centrem kultury a vzdělávání Moravská Ostrava. Také letošní ročník se koná pod záštitou starosty Moravské Ostravy a Přívozu, za jehož účasti by se mělo uskutečnit i předání masopustního práva. Akce je finančně podporována statutárním městem Ostrava.

Letošní Masopust Ostrava má také doprovodnou akci, a to výstavu Směle kupředu! Svět Karla Havlíčka, kterou připravilo ke zmíněnému výročí narození Národní muzeum ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví a Historickým ústavem AV ČR v Praze a dalšími institucemi. V Ostravském muzeu bude instalována od poloviny února do konce března t. r.

 

  • Projekt Masopust Ostrava 2022 je realizován s finanční podporou statutárního města Ostravy 
    a městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz.
 

 


Akce: Otevřít verzi pro tisk


Soubory: