Nacházíte se na: Archiv výstav a akcí » 2020 » Cirkusová příšera vs Fialoví ďábli »


Kalendář událostí

Březen 2024
Po Út St Čt So Ne
1 2 3
4 5 6

POLŠTINA VE VEŘEJNÉM PROSTORU MĚSTA OSTRAVY / přednáška / Stolik polski

6. března v 17 hodin

přednáškový sál Ostravského muzea

vstup volný

7 8 9 10
11 12 13 14

MÚZEJNÍ LITERÁRNÍ PODVEČER / KRAJINA MILOST Jindřicha Jenáčka a Jana Jiřího Víchy, OFM Cap.

14. března v 17 hodin
přednáškový sál Ostravského muzea
vstup 60 Kč / os.

přednáší PhDr. Lukáš Průša Ph.D.

15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Novinky

O Velikonocích máme otevřeno!

Během nadcházejících velikonočních svátků se otevírací doba Ostravského muzea nemění. Zavřeno zůstává pouze v pondělí 1. dubna

26.03.2024 zobrazit


Cirkusová příšera vs Fialoví ďábli

14. 10. 2020 - prodlouženo do 30. 6. 2021

Cirkusová příšera versus Fialoví ďábli aneb Historie brakové literatury v předválečné Ostravě

Zdeněk Burian nebo Vilém Wünsche a braková tvorba nejtěžšího kalibru? Neuvěřitelné se stává skutečností. I jejich dílo je totiž zastoupeno mezi řadou dalších exponátů na největší přehlídce kolportážní produkce z ostravských nakladatelství předválečné doby. Desítky titulů, knih, vazeb a stovky sešitů. Vše v originální formě, s pestrobarevnými obálkami i křiklavou reklamou.

Co zajímalo čtenáře v meziválečném období? Jaký byl typický konzument braku? Která témata převládala? Proč četníci pronásledovali nakladatele? Kde byly hranice cenzury, a jak se konfiskovalo? A co autoři? Proč se skrývali pod pseudonymy, a kým vlastně byli? Jak fungovali nakladatelé v době, kdy součástí Československa byla ještě Podkarpatská Rus? Sešity z Ostravy totiž mířily nejen tam, ale za konkrétními adresáty téměř do celého světa. Jaké prémie podporovaly prodej? Proč byl tak důležitý sešitový formát?

Stěžejní prostor v Ostravském muzeu zaujme předválečná produkce z nakladatelství Svět z Ostravy Hulvák  v majetku manželů Stodolových. O jejich iniciativách se donedávna příliš nevědělo, až v uplynulých měsících přinesla zásadní materiál o historii Světu dvoudílná reportáž z kulturní revue Protimluv pod názvem Literární ďábel z Ostravy.

Hlavní téma výstavy Cirkusová příšera versus Fialoví ďábli obsadí raritní, vzácné a  sběrateli vyhledávané hulvácké tituly, jako je například monumentální třídílná protiválečná utopie Gumová pevnost nebo rozsáhlé tisíci stránkové melodramatické thrillery Cirkusová příšera či Maminko, proč nepřicházíš? Román velkého utrpení. K vidění bude ale i mnoho dalších titulů, spojených zejména se jmény novináře Metoděje Havlíčka nebo tajůplného Freda Stolského. Nakladatelství Svět působilo i po válce, dokud jej nepohltila komunistická Narpa v 50. letech. Do té doby s ním spolupracoval například i legendární malíř Zdeněk Burian, a také jeho tvorba z dané doby bude v muzeu k vidění.

Kromě toho se návštěvníci mohou seznámit s další dobovou produkcí z Ostravy, a to z jejich jednotlivých částí, čtvrtí anebo z přilehlých míst. Dominantní zastoupení získá zejména tvorba z Přívozu, kde svého času publikoval král literárního braku Sláva Václav Jelínek nebo záhadný V. Ludikar. Na ilustracích se podílel například ještě neznámý, posléze slavný malíř Vilém Wünsche z nedalekého Šenova.  A byl to právě Přívoz, ve kterém snad poprvé světlo světa spatřil fenomén takzvaných „fialových ďáblů“. Už ve 30. letech 20. století se čtenáři na celém Ostravsku, ale i mnohem dále, dovídali o tom, kým skutečně tito zločinci byli a jak se projevovali. Pod titulem Fialoví ďábli ale v říjnu rovněž vychází antologie předválečných hrůzostrašných povídek v ostravském nakladatelství Protimluv. Výstava v Ostravském muzeu, tak bude tématizovat její obsah a ještě detailněji přiblíží zmiňovaný fenomén brakové či kolportážní literatury, v níž se často skrývají netušené skvosty.

Další součástí výstavy bude i příbuzná tvorba autorů spřízněných, navazujících či paralelně tvořících s hulváckým Světem. Zejména se návštěvníci seznámí s tvorbou píšícího dělníka Leopolda Urbance, který pocházel z místních Bartovic a proslavil se pod pseudonymem Leo Urbanes tituly jako Ruská revoluce, Orient, jeho kouzlo a nebezpečí, Tajemství laboratoře, Hrobka hrůzy, Tajemný muž anebo Krutá pomsta cikánčina a podobně. Často je publikoval pod značkou Vesmír. Vystaveno bude i dílo anonymního autora z Radvanic skrývajícího se pod pseudonymem Ruda Jánský, včetně fragmentu pohřešovaného románu.

Kromě toho expozici doplní dobové strašidelné, hrůzostrašné i děsivé historie z Ostravska od renomovaných autorů, od Vojtěcha Martínka (připojíme se tak symbolicky k výročí 60 let od jeho úmrtí), Anny Marie Tilschové, Jana Havlasy a dalších. Návštěvníci nebo čtenáři dostanou možnost vyslechnout si anebo si přečtou dramatické příběhy z nitra ostravsko-karvinských dolů, z páchnoucích periferií, z nehostinného okolí, tak jak je bez současných příkras dříve tlumočili autentičtí svědci a konkrétní autoři.

Součástí výstavy, která potrvá do konce roku, bude i poutavý doprovodný program složený z přednášek a filmových projekcí na téma kolportážní tvorby nebo příbuzných jevů.

Martin Jiroušek, autor výstavy a jejího konceptu.

 


Akce: Otevřít verzi pro tisk


Soubory: