Nacházíte se na: Archiv výstav a akcí » 2011 » Jedinou Pravdu hledal v poušti »


Kalendář událostí

Březen 2024
Po Út St Čt So Ne
1 2 3
4 5 6

POLŠTINA VE VEŘEJNÉM PROSTORU MĚSTA OSTRAVY / přednáška / Stolik polski

6. března v 17 hodin

přednáškový sál Ostravského muzea

vstup volný

7 8 9 10
11 12 13 14

MÚZEJNÍ LITERÁRNÍ PODVEČER / KRAJINA MILOST Jindřicha Jenáčka a Jana Jiřího Víchy, OFM Cap.

14. března v 17 hodin
přednáškový sál Ostravského muzea
vstup 60 Kč / os.

přednáší PhDr. Lukáš Průša Ph.D.

15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Novinky

O Velikonocích máme otevřeno!

Během nadcházejících velikonočních svátků se otevírací doba Ostravského muzea nemění. Zavřeno zůstává pouze v pondělí 1. dubna

26.03.2024 zobrazit


Jedinou Pravdu hledal v poušti

15 4. - 17. 7. 2011

Tisková zpráva k výstavě Jedinou Pravdu hledal v poušti

Alois Musil

 

 Výstava Jedinou Pravdu hledal v poušti je věnována osobnosti ThDr. Aloise Musila (1868 – 1944), který právě před 120 lety nastoupil jako novokněz a katecheta (učitel náboženství) římskokatolické církve v Moravské Ostravě. Výstava přináší nové poznatky o dosud neprobádaném období Musilova života, působení v Ostravě, kde strávil plné čtyři roky (1891 – 1895). V těchto letech teprve spřádal plány ke svým objevným cestám, které ho posléze zavedly do Jeruzaléma, pouštních oblastí Arábie a jinam. (Zmiňme aspoň objev pouštního zámečku Kusejr Amra v tzv. Arábii Petrejské v roce 1898, který mu otevřel cestu do světa vědy a záhy se dočkal mezinárodního uznání.)V Ostravě se věnoval povinnostem církevním a školním, stihl přitom také složit doktorát z teologie na olomoucké teologické fakultě (1895). Výstava, na jejíž koncepci má podíl velké množství institucí v čele s Ostravským muzeem a Akademickou společností Aloise Musila (viz pozvánka a tiráž ve výstavě), přibližuje Musila současně jako světovou vědeckou kapacitu, spisovatele a především člověka, pro něhož víra v Boha byla prvotní ve všem počínání. A právě ta ho zavedla do míst jeho pozdějších cest. Kladl si totiž otázku, proč zrovna v nehostinných pouštních krajích vznikla víra v jednoho Boha, v Jedinou Pravdu. Zjistil, že právě ta jim pomáhá v takovýchto končinách přežít.

Základní informace o Musilově  životě, výzkumných cestách a díle přináší sedm textových a obrazových panelů, lemujících chodbu, přiléhající k hlavní výstavní místnosti. Doplňuje je virina s ukázkou některých bohatě ilustrovaných dobrodružných románů pro mládež. Obsahem hlavní místnosti je několik panelů seznamujících návštěvníky s Musilovým pobytem v Ostravě a panely mapující snahy o připomenutí Musilovy osobnosti zhruba od konce 60. let 20. století do současnosti. Dva panely jsou věnovány sekretářce a pomocné vědecké pracovnici Aloise Musila Anně Blechové.

Vzácné jsou především dobové archiválie mapující Musilův pobyt v Moravské Ostravě (církevní kroniky, škoní kroniky aj.), Musilova doktorská práce, osobní korespondence s významnými ostravskými osobnostmi a rodinou v rodném Rychtářově, dobové fotografie aj. Nachází se zde také Musilův originální kněžský plášť (klerika-sutana). Návštěvníky jistě upoutají předměty, vztahující se k jeho objevným cestám. K těm patří například ozdoby k postrojům na velblouda, dlouhý plášť a soubor orientálního nábytku, který býval součástí výbavy interiéru Musilovy Vily Músy v Rychtářově. Ve stolových vitrinách  jsou vystaveny některé publikace týkající se Musilovy osobnosti, jeho vědecké spisy, cestopisy, dobrodružná a populární literatura.

(Kurátorka výstavy: Mgr. Markéta Palowská, Ostravské muzeum)



Akce: Otevřít verzi pro tisk


Soubory: