Nacházíte se na: Archiv výstav a akcí » 2011 » Jedinou Pravdu hledal v poušti »


Kalendář událostí

Duben 2024
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24

PŘEDNÁŠKA / Stolik polski: Těšínské rukopisy „Roty“ Marie Konopnické

24. dubna v 17 hodin
přednáškový sál Ostravského muzea
vstup volný

Přednáší: Mgr. Wojciech Święs

25 26 27

KOMENTOVANÁ TERÉNNÍ EXKURZE / Přírodní krásy haldy Ema

27. 4. 2024
14:00—16:00

Sraz: na zastávce MHD Zoo Ostrava
Účast na exkurzi je zdarma

28

BOTANICKÁ VYCHÁZKA / Rostliny městské přírody

28. 4. 2024
14:00—16:00

Sraz: před budovou Ostravského muzea, Masarykovo náměstí 1, Ostrava
Účast na vycházce je zdarma

29 30

Novinky

Vyhlídková věž otevřena!

Po zimní přestávce znovu zpřístupňujeme naši historickou vyhlídkovou věž! Návštěvu muzea odteď můžete spojit s jedinečným výhledem (nejen) na centrum Ostravy.

01.04.2024 zobrazit


Ostravské muzeum se zapojilo do projektu City Nature Challenge!

01.04.2024 zobrazit


Jedinou Pravdu hledal v poušti

15 4. - 17. 7. 2011

Tisková zpráva k výstavě Jedinou Pravdu hledal v poušti

Alois Musil

 

 Výstava Jedinou Pravdu hledal v poušti je věnována osobnosti ThDr. Aloise Musila (1868 – 1944), který právě před 120 lety nastoupil jako novokněz a katecheta (učitel náboženství) římskokatolické církve v Moravské Ostravě. Výstava přináší nové poznatky o dosud neprobádaném období Musilova života, působení v Ostravě, kde strávil plné čtyři roky (1891 – 1895). V těchto letech teprve spřádal plány ke svým objevným cestám, které ho posléze zavedly do Jeruzaléma, pouštních oblastí Arábie a jinam. (Zmiňme aspoň objev pouštního zámečku Kusejr Amra v tzv. Arábii Petrejské v roce 1898, který mu otevřel cestu do světa vědy a záhy se dočkal mezinárodního uznání.)V Ostravě se věnoval povinnostem církevním a školním, stihl přitom také složit doktorát z teologie na olomoucké teologické fakultě (1895). Výstava, na jejíž koncepci má podíl velké množství institucí v čele s Ostravským muzeem a Akademickou společností Aloise Musila (viz pozvánka a tiráž ve výstavě), přibližuje Musila současně jako světovou vědeckou kapacitu, spisovatele a především člověka, pro něhož víra v Boha byla prvotní ve všem počínání. A právě ta ho zavedla do míst jeho pozdějších cest. Kladl si totiž otázku, proč zrovna v nehostinných pouštních krajích vznikla víra v jednoho Boha, v Jedinou Pravdu. Zjistil, že právě ta jim pomáhá v takovýchto končinách přežít.

Základní informace o Musilově  životě, výzkumných cestách a díle přináší sedm textových a obrazových panelů, lemujících chodbu, přiléhající k hlavní výstavní místnosti. Doplňuje je virina s ukázkou některých bohatě ilustrovaných dobrodružných románů pro mládež. Obsahem hlavní místnosti je několik panelů seznamujících návštěvníky s Musilovým pobytem v Ostravě a panely mapující snahy o připomenutí Musilovy osobnosti zhruba od konce 60. let 20. století do současnosti. Dva panely jsou věnovány sekretářce a pomocné vědecké pracovnici Aloise Musila Anně Blechové.

Vzácné jsou především dobové archiválie mapující Musilův pobyt v Moravské Ostravě (církevní kroniky, škoní kroniky aj.), Musilova doktorská práce, osobní korespondence s významnými ostravskými osobnostmi a rodinou v rodném Rychtářově, dobové fotografie aj. Nachází se zde také Musilův originální kněžský plášť (klerika-sutana). Návštěvníky jistě upoutají předměty, vztahující se k jeho objevným cestám. K těm patří například ozdoby k postrojům na velblouda, dlouhý plášť a soubor orientálního nábytku, který býval součástí výbavy interiéru Musilovy Vily Músy v Rychtářově. Ve stolových vitrinách  jsou vystaveny některé publikace týkající se Musilovy osobnosti, jeho vědecké spisy, cestopisy, dobrodružná a populární literatura.

(Kurátorka výstavy: Mgr. Markéta Palowská, Ostravské muzeum)



Akce: Otevřít verzi pro tisk


Soubory: