Nacházíte se na: Obrázkové menu » Aktuální výstavy a akce » Lauby – światła i cienie Ostrawy » GOTOWANIE »


Kalendář událostí

Červen 2025
Po Út St Čt So Ne
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13

HERBÁŘOVÉ TVOŘENÍ / pro děti a rodiče s výtvarnicí a přírodovědkyní Janou Koller

Zajímá vás svět rostlin a rádi tvoříte? Přijďte na kreativní workshop pro děti a rodiče, kde si z lisovaných rostlin vyrobíte originální herbářová přání nebo obrázky do rámečku. Zároveň se naučíte rostliny poznávat a správně lisovat. Workshop povede Jana Koller – experimentální bioložka rostlin a výtvarnice. Kapacita míst omezena, rezervace nutná.

14 15
16 17

HRY A ZÁBAVA VE STŘEDOVĚKU / beseda (přesunuto z 3. 6. 2025)

Beseda s Mgr. Alešem Hochem, Ph.D., vedoucím Archeologického oddělení z Muzea Vysočiny v Jihlavě. Začátek v 17 hodin.

18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Novinky

ZMĚNA OTEVÍRACÍ DOBY / středa 25. června

Vážení návštěvníci, ve středu 25. června bude Ostravské muzeum z provozních důvodů otevřeno až od 13 h. Omlouváme se za případné komplikace a děkujeme za pochopení.

09.06.2025 zobrazit


Vyhlídková věž otevřena!

Vyhlídková věž je otevřena. Vstup je možný pouze za příznivého počasí během otevírací doby muzea 10–18 h.

06.06.2025 zobrazit


GOTOWANIE


Większość potraw przygotowywana była przez smażenie, pieczenie, opiekanie, gotowanie lub duszenie. W kuchni używano naczyń z drewna i metalu, ale najpopularniejszymi były naczynia ceramiczne. Do gotowania wykorzystywano specjalne podwyższone paleniska, w których na otwartym ogniu jedzenie przygotowywano zwykle w garnkach z wypalonej gliny. Garnki przykrywane były pokrywkami. Naczyń nie umieszczano bezpośrednio w ogniu, ale stawiano je obok żaru, ewentualnie na rozżarzonych węglach (by ogrzać zawartość zarówno).


                                                                                        

Akce: Otevřít verzi pro tisk


Soubory: