Nacházíte se na: Novinky » Ohlédnutí za projekty MUZEUM JDE DO ULIC a cyklovýlety Do sedel - 2021 »


Kalendář událostí

Březen 2024
Po Út St Čt So Ne
1 2 3
4 5 6

POLŠTINA VE VEŘEJNÉM PROSTORU MĚSTA OSTRAVY / přednáška / Stolik polski

6. března v 17 hodin

přednáškový sál Ostravského muzea

vstup volný

7 8 9 10
11 12 13 14

MÚZEJNÍ LITERÁRNÍ PODVEČER / KRAJINA MILOST Jindřicha Jenáčka a Jana Jiřího Víchy, OFM Cap.

14. března v 17 hodin
přednáškový sál Ostravského muzea
vstup 60 Kč / os.

přednáší PhDr. Lukáš Průša Ph.D.

15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Novinky

O Velikonocích máme otevřeno!

Během nadcházejících velikonočních svátků se otevírací doba Ostravského muzea nemění. Zavřeno zůstává pouze v pondělí 1. dubna

26.03.2024 zobrazit


Ohlédnutí za projekty MUZEUM JDE DO ULIC a cyklovýlety Do sedel - 2021

02.11.2021

Symbolicky v den státního svátku 28. října zakončilo Ostravské muzeum poslední cyklovyjížďkou Do sedel s tématem „Od radnice k radnici“ (ve spolupráci s Kulturně společenským spolkem Elegant) letní venkovní projekt MUZEUM JDE DO ULIC II.

Symbolicky v den státního svátku 28. října zakončilo Ostravské muzeum poslední cyklovyjížďkou Do sedel s tématem „Od radnice k radnici“ (ve spolupráci s Kulturně společenským spolkem Elegant) letní venkovní projekt MUZEUM JDE DO ULIC II..

První výstavou MUZEUM JDE DO ULIC I. se Ostravské muzeum v roce 2019 připojilo k celoměstské akci k 30.výročí sametové revoluce. Na Masarykově náměstí připravilo outdoorovou výstavu  MUZEUM JDE DO ULIC, která představila dění v Ostravském muzeu zejména za uplynulých 30 let. Výstava měla obrovský úspěch.

A tak jsme připravili a od května 2021 realizovali venkovní výstavu MUZEUM JDE DO ULIC II. Největší část výstavy tvořila prezentace více letého projektu Děkuji za park a představila největší, nejzajímavější, nejraritnější, nejstarší či nejnovější významné prvky v životě města Ostravy. Spolu s informacemi o muzeu a programem další úspěšné akce (první proběhla v létě 2020) cyklovyjížděk Do sedel 2021 tvořila outdoorová výstava zajímavý celek, který putoval pět měsíců (květen – září) po 10 obvodech statutárního města Ostravy. Městské obvody jsme požádali o sounáležitost a mnohé z nich nás podpořili i finančně. Na prvním místě musím jmenovat městský obvod Slezská Ostrava (kromě bezchybné spolupráce a finančního přispění byly na jeho území i komentované prohlídky výstavy s dětmi příměstských táborů). Dále nás finančně podpořil městský obvod SvinovHrabová a Vítkovice). Téměř v každém obvodě nám maximálně vycházeli vstříc a výstava se moc líbila. Nemůžu ani odhadem říct, kolik občanů ji zhlédlo. Ale ráda jsem se chodila dívat, kolik že lidiček si výstavu prohlíží. Jedna návštěva v Porubě mně úplně dostala, co jich tam bylo. V Radvanicích-Bartovicích byla umístěna v Kouparku (mimochodem jsem tam byla poprvé). Je to úžasný zábavný areál, kde rodina s dětmi může strávit celý den.

 


S výstavou MUZEUM JDE DO ULIC II. „šel“ nebo lépe řečeno jel program Do sedel. Po velkém zájmu v loňském roce byl letos zájem ještě mnohem větší. Ostravské muzeum připravilo brožurku s texty a fotografiemi tematické vyjížďky a Kulturně sportovní spolek Elegant Ostrava zabezpečil samotnou vyjížďku (zastavení s výkladem, doprovodný program). Tak se jezdilo např. Od katedrály k dřevěnému kostelíku, Od kavárny k vinárně, Od divadla k divadlu, Od parku k parku). Na startu i v cíli byl většinou připraven pěkný program a průměrná účast byla přes 50 cyklistů na každé vyjížďce. Poslední etapou Od radnice k radnici jsme zakončili úspěšný letní program.

V roce 2022 slaví ostravské muzejnictví, jehož je Ostravské muzeum nositelem, 150 let. Tehdy založil Karel Jaromír Bukovanský první muzejní sbírku a uspořádal první výstavu. Ostravské muzeum má ve svém fondu část Bukovanského sbírky (některé předměty se v průběhu let, zejména v době světových válek zničily či ztratily). Takže MUZEUM JDE DO ULIC OSTRAVY III. věnujeme tomu nejlepšímu, co je ukryto ve sbírkových fondech Ostravského muzea i které osobnosti se v průběhu 150 let významně zasloužili o ostravské muzejnictví.

Ve spolupráci s Moravskoslezským krajem „půjdeme do ulic“ v městech našich nejbližších přátel.  Naše MUZEUM JDE DO ULIC MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE se objeví v Novém Jičíně (Muzeum Novojičínska), ve Frýdku-Místku (Muzeum Beskyd), v Bruntále (Muzeum v Bruntále), v Českém Těšíně (Muzeum Těšínska), v Opavě (Slezské zemské muzeum) a Ostravě (Galerie výtvarného umění Ostrava).

A už teď vymýšlíme témata pro vyjížďky Do sedel v Ostravě a podobnou akci chceme nabídnout i městům, kde bude naše MUZEUM JDE DO ULIC MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE.

Děkujeme všem, kdo nás podpořili i těm, kteří si se zájmem naší venkovní výstavu prohlédli. A děkujeme i těm, kteří v sedlech svých kol putovali za historií i krásou našeho milovaného města Ostrava.

 

Jiřina Kábrtová, Ostravské muzeum


 

 

Admin


Soubory: