Nacházíte se na: Novinky » 19 776 pozorování přírody za 4 dny. První účast Ostravy v City Nature Challenge přinesla úspěch. »


Kalendář událostí

Červenec 2024
Po Út St Čt So Ne
1 2

ARCHEOLOGICKÉ LÉTO / Komentovaná vycházka Landek – středověké hradisko a hrad

2. 7. 2024
10.00—11:00
Komentovaná vycházka s archeologem Ostravského muzea Zbyňkem Moravcem


3 4 5 6 7
8 9 10

ARCHEOLOGICKÉ LÉTO / Komentovaná vycházka Landek – středověké hradisko a hrad

10. 7. 2024
10.00—11:00
Komentovaná vycházka s archeologem Ostravského muzea Zbyňkem Moravcem

11 12 13 14
15 16 17 18

ARCHEOLOGICKÉ LÉTO / Komentovaná vycházka Landek – středověké hradisko a hrad

18. 7. 2024
14.00—15.00
Komentovaná vycházka s archeologem Ostravského muzea Zbyňkem Moravcem

19 20 21
22 23 24

ARCHEOLOGICKÉ LÉTO / Komentovaná vycházka Landek – středověké hradisko a hrad

24. 7. 2024
10.00—11.00
Komentovaná vycházka s archeologem Ostravského muzea Zbyňkem Moravcem

25 26 27 28
29 30 31

Novinky

Nenechte si ujít novou výstavu Od koně k vykřičníku / Od znaku k logu

Ostravské muzeum otevřelo u příležitosti oslav 100 let Velké Ostravy výstavu Od koně k vykřičníku / Od znaku k logu. Nová výstava je věnovaná heraldice města a jeho obvodů, ukazuje podobu a „řeč“ obecních znaků, seznamuje s jejich historií, vývojem a užitím v dějinných souvislostech. K vidění jsou unikátní exponáty, historické dokumenty, prapory, pečetidla, medaile i obrazy. Autory výstavy jsou Jiří Brňovják a Vítězslav Vilímek z Filozofické fakulty Ostravské univerzity.

09.07.2024 zobrazit


19 776 pozorování přírody za 4 dny. První účast Ostravy v City Nature Challenge přinesla úspěch.

20.05.2024

Oficiálně skončil devátý ročník celosvětové výzvy v pozorování městské biodiverzity City Nature Challenge. Účast Ostravy, která se díky iniciativě Ostravského muzea do projektu zapojila poprvé, byla velmi úspěšná. Díky aktivnímu zapojení ostravských základních škol a veřejnosti Ostrava zvítězila v rámci České republiky a obsadila 4. místo v rámci Evropy za rakouskými městy Graz a Salzburg a italským Milazzem. Na území Ostravy proběhlo více pozorování, než v evropských metropolích jako jsou Berlín, Řím, Londýn nebo Paříž. V celosvětovém žebříčku Ostrava skončila na 27. místě z celkových 690 zúčastněných měst.

Ve dnech 26. – 29. dubna se Ostrava poprvé zapojila do celosvětového soutěžního projektu City Nature Challenge. Hlavním cílem projektu je ukázat, že navzdory obecně přijímaným názorům je příroda ve městech opravdu unikátní a bohatá. Po Praze, Brně, Českých Budějovicích a Uherském Hradišti jsou Ostrava a region Veselsko dalšími českými účastníky, kteří letos mapovali přírodu na svém území. Prostřednictvím mobilní aplikace iNaturalist mohla veřejnost fotografovat rostliny, živočichy, hmyz i houby ve svém okolí a soutěžit s dalšími městy z celého světa o co největší počet pozorování přírody nahraných do aplikace. Získané záznamy pozorování byly začátkem května vyhodnoceny a nyní poslouží vědcům z celého světa k dalšímu bádání.

Celkem se letošního ročníku zúčastnilo 690 měst z celého světa. Více jak 83 tisíc pozorovatelů vyfotografovalo přes 2 miliony organismů. V porovnání s loňským ročníkem bylo letos vyfoceno o půl milionu organismů více a zapojilo se navíc dalších 17 tisíc pozorovatelů. Suma pozorovaných druhů povyskočila o více než 8 tisíc na 65 682.

Během čtyř dnů, kdy výzva trvala, se v Ostravě podařilo nahrát do aplikace iNaturalist 19 776 pozorování živé přírody. Celkem bylo v našem městě identifikováno více než 1 151 druhů živé přírody a zapojilo se 548 pozorovatelů. Mezi nejvíce pozorovanými druhy na území Ostravy patřily sedmikráska obecná, pampeliška lékařská nebo kopřiva dvoudomá. Nejvíce pozorovaným hmyzem byla ruměnice pospolná.

Do projektu se aktivně zapojilo hned několik ostravských základních škol, které se zúčastnily komentovaných vycházek nebo se vydaly mapovat přírodu na území města se svými pedagogy, kteří absolvovali workshop pod vedením botaničky Ostravského muzea Hany Režnarové, na němž se seznámili s aplikací iNaturalist.

„Děkujeme za zapojení nejen ostravským základním školám a veřejnosti, ale především partnerům, kteří se podíleli na doprovodném programu pro veřejnost. Děkujeme především statutárnímu městu Ostrava, které motivovalo a podpořilo ostravské školy k účasti. Máme radost, že se první ročník City Nature Challenge Ostrava těšil tak velkému zájmu a gratulujeme všem ostatním městům ke skvělým výsledkům. Věříme, že příští ročník bude ještě úspěšnější,“ dodává Eva Ševčíková, vedoucí odborného oddělení Ostravského muzea a koordinátorka projektu v Ostravě.

City Nature Challenge Ostrava 2024 byla realizována s podporou statutárního města Ostravy a za účasti partnerů: VŠB – Technické univerzity Ostrava, Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity, ZOO Ostrava, Slezské ornitologické společnosti a Střediska volného času Korunka Ostrava.

 

Výsledky: https://www.citynaturechallenge.org/live 


Soubory: