Nacházíte se na: Archiv výstav a akcí » 2020 » Křižovatky slezské kinematografie - „Syčák" III. »


Kalendář událostí

Duben 2024
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24

PŘEDNÁŠKA / Stolik polski: Těšínské rukopisy „Roty“ Marie Konopnické

24. dubna v 17 hodin
přednáškový sál Ostravského muzea
vstup volný

Přednáší: Mgr. Wojciech Święs

25 26 27

KOMENTOVANÁ TERÉNNÍ EXKURZE / Přírodní krásy haldy Ema

27. 4. 2024
14:00—16:00

Sraz: na zastávce MHD Zoo Ostrava
Účast na exkurzi je zdarma

28

BOTANICKÁ VYCHÁZKA / Rostliny městské přírody

28. 4. 2024
14:00—16:00

Sraz: před budovou Ostravského muzea, Masarykovo náměstí 1, Ostrava
Účast na vycházce je zdarma

29 30

Novinky

Výběrové řízení — Uklízeč/ka

Ostravské muzeum příjme nového kolegu či kolegyni na celý úvazek na úklid vnitřních prostor muzea a jeho detašovaných pracovišť.

19.04.2024 zobrazit


Ostravské muzeum se zapojilo do projektu City Nature Challenge!

01.04.2024 zobrazit


Křižovatky slezské kinematografie - „Syčák" III.

/pravidelné setkávání přátel klasického filmu/

Termíny konání: podzim 2020, jaro 2021, vždy od 17 hodin
Vstupné: 50,- Kč
Přednášková místnost / promítací sál – přízemí Ostravského muzea, Masarykovo náměstí 1 v Moravské Ostravě.
Délka programu cca 120 minut.

Filmový Syčák nezahálí ani v době korony.

Oblíbený pořad Ostravského muzea zaměřující se na filmovou historii Ostravy a okolí pokračuje další sérií přednášek a projekcí. Tentokráte se na Syčáku poslední úterky v měsíci zaměříme na konfrontaci snímků oslavujících dobový režim a zároveň jej podrobující kritické úvaze. Filmový kritik a historik Martin Jiroušek vybral k diváckému posouzení díla spjaté úzce s Beskydami anebo s místními fenomenálními rodáky jako jsou například profesionální spisovatel i režisér Oldřich Daněk nebo proslulý těšínský básník stříbrného plátna František Vláčil. Doplní je dílo vynikajícího scénáristy Jiřího Křižana anebo kuriózní propaganda typu Případ Z8 se sugestivními záběry z Vítkovických železáren před rokem 1948, včetně legendární Tankové brigády s nejmonumentálnějšími bojovými scénami v barvě. Čekají na nás ale také hned dva opusy s antihrdinou v podání Karal Högera a nakonec i Ostrava Poruba plná malých pionýrů, jak zpívá Jarek Nohavica.

K jednotlivým setkáním:

  • 29. září: Nebezpečné Beskydy aneb Sedm havranů (1967)

Scénáristický opus Jiřího Křižana z blízkých Beskyd v dramatické režii Vladimíra Čecha. Obávaní partyzáni jsou podrobeni ještě většímu tlaku než hrdinové Quentina Tarantina, jeden z nich je zrádce a vrah. Na jeho odhalení divákům zbývá jen délka celovečerního snímku, kdo z těch sedmi ale nakonec přežije? Film, který se na tématiku partizánského odboje dívá ještě drsněji, než proslulá vize Smrt si říká Engelchen. V jedné z hlavních rolí exceluje legendární herec a posléze ředitel Divadla Petra Bezruče Luděk Eliáš.

  • 27. říjen: Nebezpečné Beskydy 2 aneb Stíny horkého léta (1977)

Jiří Křižan a František Vláčil v baladické jízdě z nedalekých Beskyd. Juraj Kukura jako osamělý rolník coby rukojmí banderovce Jiřího Bartošky, za kamerou Ivan Šlapeta, hudba Zdeněk Liška. V hlavní roli pomalé tempo a dusivá atmosféra. Film získal Velkou cenu Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech a překvapivě předjímá i slavný horor Vetřelec od Ridleye Scotta.

  • 24. listopad: Nebezpečné Beskydy 3 aneb Pasáček z doliny (1983)

Poetický horor podle předlohy Ladislava Fukse v nenapodobitelném podání Františka Vláčila a podle scénáře Jiřího Křižana. V roce 1947 jsou v beskydských horách stále ještě patrné stopy po válce. Desetiletý chlapec pase krávy na louce vedle zničeného německého tanku. Nemá tatínka a matka slouží u sedláka. Malého pasáčka tak vychovává děda, dokud jednoho dne nepřicházejí do lesa tajemné postavy. I král skřítků může mít obávanou minulost.

  • 22. prosinec: Armáda na Ostravici aneb Tanková brigáda (1955)

Jeden z nejnákladnějších filmových „manévrů“ v dějinách naší kinematografie. Československá armáda na své nejprestižnější misi, jak vytvořit film coby státní zakázku na ideologické dílo. Nenapodobitelné bojové scény s využitím původní techniky. Vojenská strategie coby umělecké dílo a František Vláčil jako umělecký poradce. Jeden z prvních barevných filmů zachycující Ostravu v první polovině 50. let. A jako bonus komunistický hrdina Miloš Sýkora v akčním podání Jiřího Valy a neregulovaná Ostravice!

  • 26. leden: Špionážní záškodníci ve Vítkovicích aneb Případ Z8 (1948)

Vítkovičtí oceláři usilují o splnění dvouletého plánu. Špionážní skupina z Londýna jim to pekelně ztíží. Využije zneuznaného vynálezce a usiluje získání plánu na novou technologii lisování kovového prachu. Co na to bdělí a ostražití zaměstnanci výzkumu z oddělení Z – 8? Krystalická propaganda v bravurní akční režii klasika Miroslava Cikána. Unikátní záběry z Vítkovic a kamera v rukou Mistra filmového obrazu Jaroslava Tuzara.

  • 23. únor: Dělník na prvním místě aneb Život pro Jana Kašpara (1959)

Oblíbený herec František Peterka jako ukázková oběť komunistické propagandy. Příběh inspirovaný skutečnou událostí dokládá, jak je postaráno o dělníky továren v Ostravě. Základem scénáře byla novinová reportáž: následky nebezpečné otravy vyžadují rychlý lékařský zákrok na vysoké odborné úrovni. Akční scény, letecké záběry, a k tomu naivistická dokumentární stylizace. Kuriozita nasáklá rudou ideologií z rukou Vladimíra Síse (Balada pro banditu, Piknik).

  • 29. březen: Láska s příchutí mazutu aneb Tři tuny prachu (1960)

Famózní režijní debut ostravského rodáka, spisovatele Oldřicha Daňka. Takřka kultovní příběh milostného trojúhelníku na pozadí ostravských továren. Stárnoucímu řediteli Vítkovic v podání Karla Högera zahýbá neuspokojená manželka Blanka Bohdanová se šviháckým inženýrem Elo Romančíkem (například Jánošík). Podaří se milencům uhájit zlepšovací návrh před rozlíceným pardálem? Neskutečné filmové záběry v dravém rytmu původní sebekritické tvorby. I továrna a odpudivě prašná stoka jako Ostrava se dá vidět prizmatem lásky. A jako bonus ostravské ikony Lubor Tokoš a krásná Irena Kačírková!

  • 27. duben: V hlavní roli alkohol aneb Zde jsou lvi (1958)

Legendární opus básníka stříbrného plátna Václava Kršky, jejž komunisté zakázali na celostátní konferenci v Bánské Bystrici. Ostravský autor a scénárista Oldřich Daněk poprvé vstupuje do světa filmu coby mistr osudové metafory. Vysílá svého učitele Karla Högera na „alkoholický“ souboj se zpátečnickými komunisty na Dole Žofie. Snímek, který předběhl českou novou vlnu patří k nejcennějším příspěvků naší kinematografie konce 50. let.

  •  25. květen: Pionýři z Poruby míří Vpřed aneb Partyzánská stezka (1959)

Pionýři ze skupiny Vpřed vyhráli soutěž ve sběru železného šrotu. Za odměnu pojedou o prázdninách na pionýrský sraz do Bystré doliny na Slovensku. Před koncem školního roku se zúčastní s mistrem Husarem pionýrské tavby. Konečně jsou prázdniny a pionýři na kolech vyjíždějí na velkou cestu. Pro nás je podstatné, že pionýrský oddíl operuje na území rozestavěné Ostravy-Poruby, to se jim to tehdy sbíralo. Unikátní záběry v barvě uspokojí každého milovníka nostalgické atmosféry, a jak říká i bard Jarek Nohavica, Poruba byla už tehdy plná malých pionýrů! V jedná z hlavních rolí mladíků Miroslav Zounar! Náš horký tip na letní prázdniny.


Akce: Otevřít verzi pro tisk


Soubory: