Nacházíte se na: Archiv výstav a akcí » 2017 » Panenky jako suvenýry ze světa »


Kalendář událostí

Březen 2024
Po Út St Čt So Ne
1 2 3
4 5 6

POLŠTINA VE VEŘEJNÉM PROSTORU MĚSTA OSTRAVY / přednáška / Stolik polski

6. března v 17 hodin

přednáškový sál Ostravského muzea

vstup volný

7 8 9 10
11 12 13 14

MÚZEJNÍ LITERÁRNÍ PODVEČER / KRAJINA MILOST Jindřicha Jenáčka a Jana Jiřího Víchy, OFM Cap.

14. března v 17 hodin
přednáškový sál Ostravského muzea
vstup 60 Kč / os.

přednáší PhDr. Lukáš Průša Ph.D.

15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Novinky

O Velikonocích máme otevřeno!

Během nadcházejících velikonočních svátků se otevírací doba Ostravského muzea nemění. Zavřeno zůstává pouze v pondělí 1. dubna

26.03.2024 zobrazit


Panenky jako suvenýry ze světa

13. 12. 2017 - 25. 2. 2018

„...Výstava „Panenky světa” vznikla z potřeby vyvolat úsměv na tvářích dospělých i dětí, protože panenky nám připomínají dětství, které vždy prožíváme svým vlastním způsobem. Představovaná výstava má za cíl nejen vyprovokovat návrat myšlenek do dětství ale taky přiblížit svět všem, kteří ji chtějí navštívit...”.

Ewa a Jagoda Liszka

Sbírání panenek v regionálních krojích z celého světa započalo před více než 20 lety při jedné ze zahraničních cest do Velké Británie. Neuvěřitelná touha po dalekých cestách ve vyprávění dospělého člověka neboli Ewy Liszki našla odraz v potřebě shromažďování atributů ve formě panenek u dcery Jagody. Ewa Lizska, kurátorka v Muzeu historie Katovic, se ve své profesi více než 30 let zabývá dokumentací, uchováváním a vystavováním muzeálních předmětů. To samozřejmě mělo význam při výběru studijního oboru kulturologie dcery Jagody. Vášeň, která obě dámy spojila, trvá dodnes. Společně organizují výstavy panenek, ale pro dobro sbírky touží po stálém místě pro ni – domě panenek.

Vášeň, která navždy osídlila srdce Evy i Jagody, je navzdory plynoucímu času stále mladá a emocionálně stejná. Zejména když ke kolekci panenek přibude další. Sbírání není lehké, protože je spojeno s prostorovými problémy, vyžaduje od sběratelek znalost sbírkových předmětů, disciplínu a neustálé vzdělávání. Nicméně zadostiučinění, hrdost a vědomí, že panenky můžou udělat radost návštěvníkům výstavy, jsou hnacím motorem pro vyhledávání dalších cenných exponátů. Srdečně zveme ke společnému poznávání kultur dané země a návštěvě výstavy s panenkami ze všech kontinentů světa.

 

Celá sbírka čítá přibližně 2 000 panenek, ale na výstavě jich najdete téměř tisíc. Sbírka byla poprvé vystavena v roce 1996 v Muzeu historie Katovic a od té doby hostovala ve více než stovce galerií a muzeí v Polsku. V roce 1997 získala ocenění na 1. Polském festivalu hračkářství v Kielcích. V roce 2002 získala sbírka certifikát za rekordní kolekci panenek v národních krojích od Společnosti pro registraci rekordů a kuriozit  se sídlem v Rabce-Zdroji a do dnešního dne si toto čestné místo udržela.


Akce: Otevřít verzi pro tisk


Soubory: