Nacházíte se na: Archiv výstav a akcí » 2013 » KERET HOUSE a další projekty / Jakub Szczesny a Centrala »


Kalendář událostí

Březen 2024
Po Út St Čt So Ne
1 2 3
4 5 6

POLŠTINA VE VEŘEJNÉM PROSTORU MĚSTA OSTRAVY / přednáška / Stolik polski

6. března v 17 hodin

přednáškový sál Ostravského muzea

vstup volný

7 8 9 10
11 12 13 14

MÚZEJNÍ LITERÁRNÍ PODVEČER / KRAJINA MILOST Jindřicha Jenáčka a Jana Jiřího Víchy, OFM Cap.

14. března v 17 hodin
přednáškový sál Ostravského muzea
vstup 60 Kč / os.

přednáší PhDr. Lukáš Průša Ph.D.

15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Novinky

O Velikonocích máme otevřeno!

Během nadcházejících velikonočních svátků se otevírací doba Ostravského muzea nemění. Zavřeno zůstává pouze v pondělí 1. dubna

26.03.2024 zobrazit


KERET HOUSE a další projekty / Jakub Szczesny a Centrala

Jakub Szczęsny – polský architekt, narozený v roce 1973, je spoluzakladatelem architektonického ateliéru Centrala.

V létech 1993 až 2001 studoval na Fakultě architektury Varšavské polytechniky a taky na Escuela Tecnica Superior D’Arquitectura de Barcelona a Ecoled’Architecture Paris la Defense. Současně ve spolupráci se skupinou Studio DECO realizoval řadu interiérů pro obchody a soukromé byty. V roce 2001 spolu s Krzysztofem Banaszewskim, Małgorzatą Kuciewicz a Janem Strumiłło zakládá ateliér Centrala, jako sdružení, které chce působit hlavně na poli architektury staveb a interiérů, urbanismu a v neposlední řadě chce se rovněž zabývat architektonickou kritikou. Centrala je chápana jako jistý druh prostoru, kde dochází k výměně myšlenek a nápadů, jež Jakub Szczęsny působí také individuálně, mimo projekční sdružení, jeho práce se vyznačují vycházejí z konglomerátu solidní vědecké a umělecké přípravy. Výjimečnou kreativitu a vtip i tam, kde jiní architekti s ohledem na množství nepříznivých ztrácejí náladu a raději angažmá vzdávají. Nevyhýbá se komorním zakázkám, či dočasným instalacím,  jeho výjimečný a hravý přístup mění tyto záležitosti v pozoruhodné a přitažlivé záležitosti se značným mediálním přesahem. Všemu dodávají na atraktivitě kresby a komiksy Jakuba Szczęsneho, jimiž jednoduše a originálně vyjadřuje podstaty svých konceptů. S jeho návrhy a pracemi se můžeme setkávat nejen v jeho rodném Polsku, ale taky v Izraeli, Palestině, Austrálii, Turecku, Německu a Indii.   

Ostravská výstava představuje téměř na dvě desítky jeho posledních prací, včetně mediálně a světově již známého „Keret Housu“, který byl označen „nejužším domem světa“. Pro projekt ermitáže-pracovny pro izraelského spisovatele Etgara Kereta byl předurčen na první pohled nevhodný pozemek, štěrbina mezi dvěma bytovými objekty ve varšavské čtvrti Wola. Tato nepříliš ideální situace byla výzvou a motivací najít originální řešení jehož výsledkem je umělecká instalace, kdy architektonický objekt se stal dokonalým komunikačním médiem pro šíření umělecké ideje.

http://www.kerethouse.com/

Tadeáš Goryczka


Akce: Otevřít verzi pro tisk


Soubory: