Nacházíte se na: Archiv výstav a akcí » 2022 » Jiří Petráček - Legenda českého komiksu a knižní ilustrace »


Kalendář událostí

Březen 2024
Po Út St Čt So Ne
1 2 3
4 5 6

POLŠTINA VE VEŘEJNÉM PROSTORU MĚSTA OSTRAVY / přednáška / Stolik polski

6. března v 17 hodin

přednáškový sál Ostravského muzea

vstup volný

7 8 9 10
11 12 13 14

MÚZEJNÍ LITERÁRNÍ PODVEČER / KRAJINA MILOST Jindřicha Jenáčka a Jana Jiřího Víchy, OFM Cap.

14. března v 17 hodin
přednáškový sál Ostravského muzea
vstup 60 Kč / os.

přednáší PhDr. Lukáš Průša Ph.D.

15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Novinky

O Velikonocích máme otevřeno!

Během nadcházejících velikonočních svátků se otevírací doba Ostravského muzea nemění. Zavřeno zůstává pouze v pondělí 1. dubna

26.03.2024 zobrazit


Jiří Petráček - Legenda českého komiksu a knižní ilustrace

28. 6. - 31. 8. 2022

Jiří Petráček, známý také pod pseudonymem Oskar (před rokem 1989 Oscar), se narodil 13. ledna 1941 v Praze. Jeho tvorbu od počátku charakterizuje výjimečný výtvarný talent a bravurní kresebné umění, jež umělci umožnily pokračovat v započatém úsilí i poté, co ve svých 39 letech přišel o čtyři prsty na pravé ruce, kterou kreslí. Navzdory této skutečnosti vynikají kresby Jiřího Petráčka nad ostatními svou virtuózní jistotou, jemností a přesností kresebné linie a mimořádným citem pro dynamičnost a koloristickou stránku.

Rozsah činnosti Jiřího Petráčka je velmi široký. Je znám jako ilustrátor dětských knih i knih s válečnou a historickou tematikou. Jeho tvorba zahrnuje také ilustrování naučných knih a učebnic. Především je však autorem celé řady komiksů, které vycházely v časopisech ABC, Junák, Sedmička pionýrů a dalších.

Jiří Petráček je od dětství tělem i duší skaut a tato skutečnost se velmi výrazně projevuje také v jeho díle. Ilustroval kolem dvou set knih s dobrodružnou, populárně-naučnou a historickou tématikou, ale také encyklopedie, atlasy a již zmíněné učebnice, které jeho vynikající kresby představují každoročně statisícům žáků a studentů. Jiří ilustroval například Český jazyk pro 1. až 4. ročník gymnázií autora Jiřího Kostečky či skvělou Literaturu pro 3. ročník odborných škol. Obdivuhodná je jeho práce na dvoudílném Atlasu českých dějin. Za legendární lze již dnes považovat ilustrace ke knize Petra Klučiny Jak válčili husité.

Do výčtu tvorby Jiřího Petráčka patří samozřejmě ilustrace do časopisů pro děti a mládež. Během své dosavadní umělecké dráhy nakreslil kolem 1.800 stran komiksů! Mezi ty nejznámější patří Třináctka ze staré čtvrti (autor Pavel Toufar), Mimozemšťané (autor Jild Záruba), Guliver a Golem (autor obou Ruda Baudis), sešitový komiks Člověk zvaný Son (autor Ivo Pechar) a mnoho dalších.

 

PhDr. David Majer

 


Akce: Otevřít verzi pro tisk


Soubory: