Nacházíte se na: Archiv výstav a akcí » 2013 » Vážený Ještěre, drahý Petře Bezruči! »


Kalendář událostí

Březen 2024
Po Út St Čt So Ne
1 2 3
4 5 6

POLŠTINA VE VEŘEJNÉM PROSTORU MĚSTA OSTRAVY / přednáška / Stolik polski

6. března v 17 hodin

přednáškový sál Ostravského muzea

vstup volný

7 8 9 10
11 12 13 14

MÚZEJNÍ LITERÁRNÍ PODVEČER / KRAJINA MILOST Jindřicha Jenáčka a Jana Jiřího Víchy, OFM Cap.

14. března v 17 hodin
přednáškový sál Ostravského muzea
vstup 60 Kč / os.

přednáší PhDr. Lukáš Průša Ph.D.

15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Novinky

O Velikonocích máme otevřeno!

Během nadcházejících velikonočních svátků se otevírací doba Ostravského muzea nemění. Zavřeno zůstává pouze v pondělí 1. dubna

26.03.2024 zobrazit


Vážený Ještěre, drahý Petře Bezruči!

2. 5. - 31. 8. 2013 

 

Takto začíná jeden z mnoha stovek dopisů, kterými příznivci zaplavovali slezského básníka v době jeho devadesátin v září 1957. Radost mu taková korespondence nečinila, přesto všem poctivě odpověděl. Přezdívka starý ještěr se však objevila mnohem dříve. A postupně k ní vznikala také různá zobrazení.

Chcete-li se dovědět, proč byl Petr Bezruč takto titulován, přijďte se podívat od 2. května do 31. srpna 2013 do Ostravského muzea. Budete mít možnost prohlédnout si vyobrazení básníka coby ještěra v desítkách kreseb, tisků, karikatur, exlibris, obrazů, publikací, razítek, knižních ilustrací, komiksů, pohlednic (mezi nimi se např. objevuje i ještěr klubající se z velikonočního vajíčka…), ale uvidíte také plastická provedení tohoto záhadného zpodobování z kovu, keramiky a plastu. Autory prací jsou např. známí výtvarníci Karel Otáhal, Jan Tříska, Vlasta Ambrožová, Antonín Kameník, Jožka Baruch, J. Olšák, J. Vodrážka, J. Weiser, Arnošt Hrabal, Karel a Dana Štěrbovi a další, ale rovněž amatérští nadšenci a přátelé Petra Bezruče. Většina vystavených artefaktů pochází ze sbírky Literární památky prostějovského muzea. Výstava je doplněna publikacemi s vyobrazením ještěra z knihovny Ostravského muzea. Mnohé Vás překvapí svou nápaditostí a barevností, jiné zas prostou jednoduchostí. Petr Bezruč sám značku stylizovaného malého ještěra používal někdy místo svého podpisu.

Výstava, která se nachází ve dvou místnostech v přízemí Ostravského muzea, je doplněna instalací knížek týkajících se díla a osobnosti Petra Bezruče ve starobylé skříňové Prokešově knihovně v prvním patře budovy.

Zveme vás tedy na originální výstavu, která představuje Petra Bezruče zase „trochu jinak“. V plánu je také několik doprovodných programů, o kterých vás budeme průběžně informovat.

 

Marie Dokoupilová, Markéta Palowská

 


Akce: Otevřít verzi pro tisk


Soubory: