![]() |
Ostravské muzeumhttps://www.ostrmuz.cz/website/mainmenu/stranka-akcien/2016/cesty-koreni/cesty-koreni-prednasky/ |
Přednášky a komentované prohlídkyDoprovodný program k výstavě Cesty koření.Přednášky:Počet návštěvníků je z prostorových důvodů omezen.
Kaleidoskop užitkových rostlin z přírody, polí, plantáží, sadů, zahrádek, trhů a hrnců Asie. Sázení i sklizeň, sušení na silnicích, zpracování v malém i velkém množství, prodej na tržištích, sběr v lese. Rostliny a plodiny, které z Asie pocházejí i jiné, které se tam v současnosti hodně pěstují. Rýže, čaj, koření, ovoce, ratan, textilní vlákna a další rostliny, které člověk umí využít. Vstupné 100 Kč.
Unikátní kniha Blasia Österreichera patří mezi šest středověkých a raněnovověkých kupeckých knih, které byly v Česku vydány. Jako jediná nezachycuje prodej pouze jednoho obchodního artiklu (železo, klobouky apod.), ale nejrozličnějšího kramářského zboží od zemědělských produktů (žito, oves, proso), potravin (rýže, cukr), jižního ovoce, dvanáct druhů koření (od pepře až po zázvor a skořici) přes textil, oděvní doplňky, šicí potřeby, chemikálie a barviva (ledek, vinný kámen aj.) až po papír, benátské mýdlo, kávu či léky. Vstupné 50 Kč.
Vstupné 100 Kč.
Nejvýznamnějším kořením pocházejícím z Ameriky jsou plody rostlin z rodu Capsicum, tedy papriky. Svět různých druhů paprik, papriček a chcete-li feferonek, které mají využití nejenom jako zelenina, ale také jako koření, je velmi rozmanitý. Papriky patří mezi plodiny, které lze s úspěchem pěstovat i v našich podmínkách. Vstupné 100 Kč.
Kolébka lidstva, kde se zrodil moderní člověk. Genové centrum kulturních plodin, bez nichž se lidé stále neobejdou. Ostrov biblických tradic na střeše Afriky. Země, v níž moderní technika stále ještě nemá bránu dokořán otevřenou. Vstupné 100 Kč. Počet návštěvníků je z prostorových důvodů omezen. Komentované prohlídky:
Rezervace: 597 578 450, korenkova@ostrmuz.cz, vstupné 100 Kč Ve dnech 2., 9., 16. 6. je otevírací doba pro individuální prohlídky výstavy Cesty koření prodloužená do 19:30.
|