Ostravské muzeum

http://www.ostrmuz.cz/website/mainmenu/stranka-akcien/2022/smele-kupredu/

Směle kupředu! Svět Karla Havlíčka

15. 2. - 31. 3. 2022

Byly o něm napsány tisíce textů i stovky knih s nejrůznějším záměrem, pro nejrozmanitější příležitosti a pochopitelně v rozdílné kvalitě. To, co ale dodnes zůstává podnětným, je návrat „k pramenům“ – k jeho literárnímu dílu, k jeho vydávané korespondenci, k jeho dílu publicistickému (Pražské noviny, Národní noviny, Slovan). Sám Havlíček si byl vědom toho, že noviny jsou zbožím velmi pomíjivým, proto sestavil ze svých textů i dva soubory – Duch Národních novin a Epištoly kutnohorské. Během svého novinářského působení si získal respekt i oblibu u svých čtenářů, i to se stalo důvodem k obavám úřadů v době, kdy revoluční vlna po roce 1848 oslabovala. Byl vnímán jako „nejtalentovanější“ a „nejnebezpečnější“ novinář a internován bez soudu ve vzdáleném a od jeho světa tolik odříznutém Brixenu.


Výstava představuje Karla Havlíčka ve všech jeho rolích a významech, a to s bohatým obrazovým doprovodem ze sbírek Národního muzea a Památníku národního písemnictví.

 


Přednáška:

Spisovatel, novinář, překladatel a politik Karel Havlíček Borovský

úterý 15. března 2022 v 17 hodin v přednáškovém sále OM

Srdečně Vás zveme na přednášku PhDr. Lukáše Průši, Ph.D. spojenou s přednesem ukázek z autorovy tvorby v podání Jana Fišara a Markéty Palowské.
Přednáška se koná v rámci výstavy Směle kupředu! Svět Karla Havlíčka.

Vstupné: 50,- Kč