Nacházíte se na: Archiv výstav a akcí » 2022 » Slezská města včera i dneska »


Kalendář událostí

Duben 2024
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24

PŘEDNÁŠKA / Stolik polski: Těšínské rukopisy „Roty“ Marie Konopnické

24. dubna v 17 hodin
přednáškový sál Ostravského muzea
vstup volný

Přednáší: Mgr. Wojciech Święs

25 26 27

KOMENTOVANÁ TERÉNNÍ EXKURZE / Přírodní krásy haldy Ema

27. 4. 2024
14:00—16:00

Sraz: na zastávce MHD Zoo Ostrava
Účast na exkurzi je zdarma

28

BOTANICKÁ VYCHÁZKA / Rostliny městské přírody

28. 4. 2024
14:00—16:00

Sraz: před budovou Ostravského muzea, Masarykovo náměstí 1, Ostrava
Účast na vycházce je zdarma

29 30

Novinky

Výběrové řízení — Uklízeč/ka

Ostravské muzeum příjme nového kolegu či kolegyni na celý úvazek na úklid vnitřních prostor muzea a jeho detašovaných pracovišť.

19.04.2024 zobrazit


Ostravské muzeum se zapojilo do projektu City Nature Challenge!

01.04.2024 zobrazit


Slezská města včera i dneska


 

Česko–polský stejnojmenný projekt představuje dílo známého slezského kreslíře, grafika, rytce i kartografa Friedricha Bernarda Wernera (1690–1776) Scenographia Urbium Silesiae. Z jedenácti grafických tabulí bylo vybráno 19 měst na území Horního Slezska.

Cílem projektu je srovnání měst na Wernerových rytinách s jejich současnou podobou. Výsledkem jsou dvě výstavy. Venkovní ukazuje všech 11 skvostných tabulí díla Scenographia Urbium Silesiae, vnitřní část už samotná vybraná města a dochované historické památky, které mohl Werner ve svém díle zobrazit.

Výstava samotná zpřístupní návštěvníkům soubor jedinečných městských vedut z 18. století.

Slezská města včera i dnes. Ostravské muzeum představí unikátní Wernerovy veduty

 

Mezi vzácná díla, která jsou ve sbírkovém fondu Ostravského muzea, se řadí i 11 grafických tabulí s názvem Scenographia Urbium Silesiae, na kterých jsou v 84 obrázcích vyobrazena panoramata (veduty) 77 slezských měst. Dílo vytvořil kolem roku 1737 Friedrich Bernard Werner – grafik, kreslíř, ale taky topograf a zeměměřič. Mnohá města mají svoji Wernerovu vedutu, ale soubor všech 11 tabulí ve sbírkách Ostravského muzea je unikátní.

Jeho grafiky nás zaujaly natolik, že jsme se sami chtěli přesvědčit, jak vypadají vyobrazená města dnes a ukázat všem, které budovy z doby F. B. Wernera ve městech ještě zbyly. Většina ze 77 vyobrazených měst je na polské straně Slezska. Proto jsme se domluvili na spolupráci s naším již tradičním polským partnerem – Muzeem v Ratiboři (Muzeum w Raciborzu) a vznikl projekt Slezská města včera i dneska / Śląskie miasta wczoraj i dziś.

Vybrali jsme 19 měst na území Horního Slezska po obou stranách hranice
a prostřednictvím Euroregionu Silesia jsme na tento projekt získali finance z Evropské unie.

Výsledkem spolupráce je výstava představující stavby z Wernerova grafického vyobrazení, které v městech zbyly, které je dodnes zdobí a podílí se na vzhledu celého města. Výstava má dvě části – venkovní (kopie 11 unikátních tabulí Scenographia Urbium Silesiae se všemi vyobrazenými městy) a vnitřní, která se představí v muzeích 19 vybraných měst na obou stranách hranice. K projektu je i samostatný web www.slezskamesta.eu, kde bude umístěn on-line katalog výstavy a fotografie, které se nevešly na výstavní panely. Rádi bychom, aby se podílela i široká veřejnost se svými pocity při návštěvách slezských měst. Jejich poznatky bychom chtěli na webu uveřejnit.

Věříme, že výstava a další informace „přemluví“ mnohé k výletům do těchto krásných měst.

Své dojmy z některých míst, ve kterých jsme dokumentovali současnost, zpracováváme doteď. Setkali jsme se s krásou nevídanou, ale i s pohledem neutěšeným. Pevně ale věříme, že počet zachovalých památek, které jsou vyobrazeny na Wernerových vedutách, se už nezmění, že budou opečovávány i dalšími generacemi.

19 zpracovaných měst: Cieszyn, Glogówek, Glubczyce, Glucholazy, Kiedzerzyn-Koźle, Krapkowice, Nysa, Opole, Paczków, Prudnik, Raciborz  - na straně polské

Andělská Hora, Bruntál, Javorník, Karviná, Krnov, Opava, Osoblaha, Zlaté Hory na straně české

Miasta Śląska wczoraj i dziś

Czesko-polski projekt o tej samej nazwie przedstawia twórczość znanego śląskiego rysownika, grafika, rytownika i kartografa Friedricha Bernarda Wernera (1690–1776) Scenographia Urbium Silesiae. Spośród jedenastu plansz graficznych wybrano 19 miast z terenu Górnego Śląska.

Celem projektu jest porównanie miast z rycin Wernera z ich obecnym wyglądem. Efektem są dwie wystawy. Na zewnątrz 11 paneli prezentuje miasta z dzieła Scenographia Urbium Silesiae, wewnątrz wybrane miasta i zachowane zabytki, które Werner przedstawił w swoim dziele.


Zde je realizován projekt podpořený z Programu Interreg V-A Česká republika-Polsko prostřednictvím Fondu mikroprojektů 2014–2020 v Euroregionu Silesia. 

 





Akce: Otevřít verzi pro tisk


Soubory: