Ostravské muzeum

http://www.ostrmuz.cz/website/mainmenu/stranka-akcien/2022/muzeum-jde-do-ulic/

Muzeum jde do ulic Ostravy

1. 5. – 14. 5. Moravská Ostrava, Masarykovo náměstí
15. 5. – 30. 5. Ostrava-Poruba
1. 6. – 15. 6. Ostrava-Svinov
16. 6. – 30. 6. Moravská Ostrava, Komenského sady
1. 7. – 14. 7. Ostrava-Radvanice, Koupark
15. 7. – 30. 7. Ostrava-Vítkovice, DOV
1. 8. – 14. 8. Ostrava-Vítkovice
15. – 30. 8. Slezská Ostrava
1. 9. – 14. 9. Ostrava-Hrabová
15. 9. – 30. 9. Ostrava-Mariánské Hory


Muzeum jde do ulic Ostravy i Moravskoslezského kraje.

Od května do září bude v osmi ostravských lokalitách instalována rozsáhlá výstava Muzeum jde do ulic Ostravou a v pěti dalších městech Muzeum jde do ulic Moravskoslezského kraje. Společné téma obou venkovních výstav je 150. výročí ostravského muzejnictví.

„Obě výstavy jsou oslavou muzejnictví. Seznámí veřejnost s rozsahem činnosti muzea, sbírkami a prezentuje vysokou odbornost našich kolegů,“ představuje výstavu ředitelka Ostravského muzea RNDr. Jiřina Kábrtová a dodává, že 150 let ostravského muzejnictví byl dobrý důvod připomenout poslání muzejnictví a mimořádný význam muzejní činnosti pro společnost.

V pátek 29. dubna se uskutečnila na Masarykově náměstí v Ostravě vernisáž obou výstav. Výstava Muzeum jde do ulic Ostravou je až do 14. května instalována před Ostravským muzeem. Výstava Muzeum jde do ulic Moravskoslezským krajem symbolicky zahájila svou pouť odjezdem z vernisáže na svou první instalaci do Českého Těšína.

„Naším cílem u ostravské výstavy bylo představit všechny muzejní sbírky, jejich největší klenoty a jednotlivá pracoviště,“ říká Jiřina Kábrtová a zmiňuje i další zajímavé části výstavy. K nim patří například historie Ostravského muzea nebo komentované vyjížďky Do sedel – za historií, kulturou a přírodou, které realizuje ve spolupráci s Ostravským muzeem Kulturně sportovní spolek Elegant již třetím rokem.

Výstavu Muzeum jde do ulic Ostravou můžete shlédnout na 22 panelech, které jsou umístěny na 11 oboustranných nosičích v městských obvodech: Moravská Ostrava, Poruba, Svinov, Radvanice a Bartovice, Vítkovice, Hrabová, Mariánské Hory a Slezská Ostrava.

Muzeum jde do ulic Moravskoslezským krajem je unikátní projekt svým rozsahem i obsahem,“ přibližuje výstavu historička Mgr. Kateřina Barcuchová, která se podílela na realizaci a zmiňuje, že se podařilo vytvořit dobrou koncepci výstavy. „Jednotná prezentační linka přehledně mapuje na 20 panelech historii i činnost našich partnerů. Věřím, že výstava zaujme, inspiruje veřejnost k návštěvě partnerských muzeí či galerie a ocení činnost Moravskoslezského kraje v oblasti péče o historii a kulturu našeho kraje,“ upřesňuje historička. Svou činnost na výstavě představí Ostravské muzeum, Muzeum Novojičínska, Slezské zemské muzeum, Muzeum Těšínska, Muzeum v Bruntále, Muzeum Novojičínska, Muzeum Beskyd Frýdek-Místek, Galerie výtvarného umění v Ostravě a Moravskoslezský kraj. Výstava je doplněna také o projekt Do sedel – za historií, kulturou a přírodními krásami Moravskoslezského kraje, který podporuje kulturní turismus v kraji. Výstava bude od května do září instalována v Ostravě, Frýdku-Místku, Českém Těšíně, Novém Jičíně, Opavě a Bruntále. 

Výstava Muzeum jde do ulic Ostravy je financována Statutárním městem Ostrava.

 


Výstava Muzeum jde do ulic Moravskoslezského kraje je financována Moravskoslezským krajem.