Ostravské muzeum

http://www.ostrmuz.cz/website/mainmenu/stranka-akcien/2022/mattioliho-hrabar/

Příběh Mattioliho herbáře

24. 8. – 16. 10. 2022

Pietro Andrea Mattioli (1501-1578) byl italský humanista, překladatel a vědec botanik a lékař pozdní renesance. Narodil se v Sieně v rodině lékaře, dětství strávil v Benátkách, studoval na univerzitě v Padově. Do povědomí veřejnosti vstoupil především italským překladem díla antického učence Dioskorida, římského lékaře řeckého původu z 1. stol. n. l. Díky svým vyhlášeným znalostem ošetřoval přední postavy evropské světské i duchovní scény. Přijal službu u arciknížete Ferdinanda Tyrolského a jeho funkce místodržícího v Čechách zavedla Mattioliho v roce 1555 na deset let do Prahy. Mattioli sbíral poznatky z botaniky a spolupracoval s mnohými středoevropskými i českými vědci na sběru vzorků rostlin a tyto výsledky s úspěchem publikoval. S českým nakladatelem Jiřím Melantrichem z Aventýna vydal v roce 1562 poprvé svůj herbář „Herbář, jinak bylinář“ jehož překladu do češtiny se ujal pravděpodobně Tadeáš Hájek z Hájku (1525?-1600). Jedná se o první  herbář vydaný v českém jazyce. Jeho práce se stala vyhledávaným sortimentem a vyšla posléze v němčině, italštině a latině. V roce 1570 Mattioli Čechy opustil a vrátil se do Itálie, kde se potřetí oženil a měl ještě tři děti. Jeho zkušenosti předané v publikaci práce o léčbě moru „De peste liber“ (1564) ovšem nezabránila tomu, aby její talentovaný autor na tuto nemoc v roce 1578 v italském Tridentu zemřel.

Staré tisky a spisy z díla Pietra Andrey Mattioliho patří k perlám světové pozdně renesanční naučné literatury a unikátům světového kulturního dědictví. Sbírka, kterou představuje výstava v Ostravském muzeu, zahrnuje staré tisky celoživotního díla z pera Pietra Andrey Mattioliho vydávaného za jeho života od poloviny 16. století až do současnosti, samozřejmě včetně unikátního českého herbáře z Prahy z roku 1562.

Výstavu připravil Ing. Petr Bílek ze své soukromé sbírky.

 

Den s herbářem

16. 10. 2022 od 9 do 17 hodin

Celodenní program nejen pro rodiny s dětmi k derniéře výstav Příběh Mattioliho herbáře a Co (ne)skrývá herbář a knihovna Ostravského muzea. Můžete se těšit na:

  • komentované prohlídky výstavami
    - v 10, 11, 13, 14 hod.  
    - v 15 hodin výstavou provede autor, Ing. Bílek
  • aktivity v "Kabinetu pro přírodovědná zkoumání", který je součástí výstavy o herbářích
  • výrobu vkusných průhledných podtácků, které si vyrobíte zaléváním sušených květů do čiré pryskyřice
  • poznávání rostlin hravou formou 
  • determinace rostlinných druhů dle botanického klíče a náležitosti ke zhotovení herbářů