Ostravské muzeum

http://www.ostrmuz.cz/website/mainmenu/stranka-akcien/2020/fenomen-cyklistika2/

Fenomén cyklistika 2

10. 3. - 20. 9. 2020

Zahájení cyklistické sezóny 2020 v Ostravském muzeu. 

Výstava Fenomén cyklistiky 2, navazuje na stejnojmennou výstavu, která byla s velkým úspěchem realizována v loňském roce Kulturně sportovním spolkem Elegant Ostrava ve spolupráci s kurátorem výstavy Petrem Lexou Přendíkem.

Výstava vypráví příběh bicyklu a cyklistiky a přibližuje dějiny ostravské cyklistiky od vzniku nejstaršího německého klubu velocipedistů v roce 1887 až do roku 1951, který znamenal konec cyklistických spolků.

Rozsáhlá výstava je doplněna o velký počet exponátů historických jízdních kol a součástek mapujících technický vývoj cyklistiky, historických předmětů připomínající historii spolků, tematické letáky, dobové tiskoviny, trofeje, dobové cyklo doplňky a rozmanité kuriozity.

Část expozice je také věnovaná cyklistickým závodům a bude doplněna o originální sbírku závodních kol. Výstava prezentuje také světový unikát v podobě obnovy řemesla výroby vysokých kol v České republice, která patří k největším světovým výrobcům špičkových replik vysokých kol.

Součástí výstavy budou také video projekce věnovaná prezentaci dochovaných archivních fotografií, filmů a dokumentů a kvízy s cyklistickou tématikou pro děti i dospělé a další doprovodný program.

 

Výstava Fenomén cyklistika 2 byla otevřena pouhé 4 dny pro veřejnost, z důvodů nouzového stavu. Dala nám tolik práce a je tak parádní, že jsme se rozhodli přiblížit atmosféru a rozsah výstavy tímto "Retro trailerem". Při realizaci jsme využili všech dostupných domácích možností, proto omluvte sníženou kvalitu. Děkuji všem kdo věnovali kreativu, čas i své nadšení. Výstava Fenomén cyklistka 2 vypráví poutavý příběh počátků Ostravské cyklistiky.


Tento unikátní projekt je historicky největší výstavou s cyklistickou tématikou v Moravskoslezském kraji. Rozsáhlá expozice má 5 částí a zaplnila celé levé křídlo 2. patra Ostravského muzea. Výstava je návratem do doby ctící sportovního ducha, gentlemanství i vlastenectví. Příběh plný techniky, řemeslné dovednosti, nadšení, sportovních legend a inspirací pro časy nynější. Součástí výstavy je video projekce a interaktivní kvízy s cyklistickou tématikou, nebo unikátní trenažér vysokého kola, ale ty si vyzkoušíte až se muzeum a naše výstava znovu zpřístupní. Detailní prezentaci výstavy s popisky k jednotlivým exponátům najdete na našich stránkách www.elegantspolek.cz, nebo na FB Elegant spolek a Ostravského muzea.