Ostravské muzeum

http://www.ostrmuz.cz/website/mainmenu/stranka-akcien/2017/krehka-krasa-porcelanu-herendi/

Křehká krása porcelánu: Herend

20. 7. - 10. 9. 2017

Povídá se, že krásné je to, co se nám líbí bez předsudků. Krásná je ranní kapka rosy na listu lučního květu nebo úsměvy dam a jas v jejich očích. Krásný je odraz zapadajícího slunce na vodě, dokonalost zvířat, zasněžené vrcholky hor, sněhová vločka na nose, ohnivě červené máky ve zralém lánu obilí, hedvábný lesk vlasů ve větru nebo strhující svěžest rozvíjející se rudé růže. Krása je to, co jsme přijali za své, co se nám jeví jako dokonalé a překvapuje nás. Krásné je to, co má duši, co je krásné samo od sebe.

Stává se, že krása se objeví ve své základní podobě tak, jak je tomu na herendském porcelánu. Vždyť každý drobný detail, každá vysněná chvíle je schopná být dokonale přítomná a objevit se na „Herendu“. Téměř již 200 let. Ale co je klíčem, který přemění krásu na dokonalé synonymum jedné malé krajiny, jednoho malého řemeslnického městečka ležícího tam, kde se střetává Balaton s romantickým Bakoňským lesem (krasové pohoří v západním Maďarsku)? Herend. Tento název je dnes již světoznámý a znamená jediné – výjimečnost ručně vyráběného porcelánu, dokonalost, kvalitu, tradici, ale také inovaci. K tomu však vedla dlouhá cesta ...

V 19. století patřilo vlastnictví porcelánu k výsadám aristokracie. Úzkostně chráněný porcelán, který se dostal do Evropy Hedvábnou stezkou, dokázala neuvěřitelně detailně a s uměleckým citem nahradit firma Herend s tehdejším ředitelem Fischerem Mórem. Pod jeho vedením se rozvíjel malý podnik, který v roce 1826 založil Stingl Vince vyučený ve vídeňské porcelánce. Roku 1851 na první světové výstavě v Londýně si anglická královna Viktorie, okouzlená motivy pivoněk s hravými motýli, objednala velkou soupravu s tímto vzorem. Památku na tuto významnou událost si dodnes Herend uchovává v podobě nejznámějšího motivu – Viktorie, který představujeme i na této výstavě v celém jeho vývoji.

Císaři a králové od tehdejších časů až podnes mají v oblibě herendský porcelán a cení si jej. S respektem ctí nenapodobitelné a vznešené kouzlo ruční práce. Počínajíc prvním dotekem se základní surovinou až po poslední tah štětcem, je zrození herendského porcelánu a jeho ozdobného hávu jedinečnou oslavou tvořivého člověka a jeho ruční práce. Dnes, kdy je za námi 191 let historie a vývoje, je manufaktura schopná vyrábět 16 000 různých forem a téměř 4 000 vzorů i s jejich rozmanitými kombinacemi. Směle můžeme říci, že výběr je více než široký a možnosti jsou přímo bezbřehé. Naše manufaktura považuje za svou úlohu kromě vytváření a uchovávání hodnot i jejich odevzdání budoucím generacím. Jménem našeho kulturního poslání představujeme nosnou hodnotu herendského porcelánu v Maďarsku a po celém světě. Herendská značka je porcelán vynikající kvality, je symbolem hodnoty, luxusu, krásy a elegance. Porcelánová manufaktura je od roku 2001 součástí Maďarského dědictví. Podle průzkumu newyorského Luxury institute roku 2006 byla značka Herend na americkém trhu s porcelánem nejoblíbenější. Rovněž důkazem uznání značky Herend je to, že v roce 2011 zvolilo francouzské sdružení luxusních výrobců „Comitée Colbert“ Herend za svého člena. Roku 2013 se nám dostalo velké cti a uznání, když byl herendský porcelán zapsán na seznam maďarského národního dědictví – Hungarikum! Tato maďarská a mezinárodní ocenění jsou v posledních letech důkazem vynikající politiky budování značky Herend. Herend má jednoznačně vytyčenou cestu: zachovat kulturní dědictví, věnovat pozornost tradicím, porcelán vyrábět nadále ručně, průběžně obnovovat a inovativním myšlením předstihnout ostatní a překvapit svět.

V souladu s naším kulturním posláním pořádáme výstavy herendského porcelánu nejen v Maďarsku, ale občas i za jeho hranicemi, např. v moskevském Kremlu, v petrohradském paláci Carskoje Selo, v Městském muzeu v japonské Fukuyamě, v ženevském muzeu Ariana, v hohenberském Muzeu porcelánu, v srbské Subotici, ve vídeňském Hofburgu, v rumunském městě Cluj-Napoca (Kluž), Itálii, na Slovensku v Betliari a Bojnicích a po Národním muzeu v Bratislavě nyní poprvé tady v České republice!

Krása je věčná! A Herend krásu chválí. Krásu ukazuje, vytváří a prezentuje. Přijměte ji s velkou láskou a také ji obdivujte. I vy buďte součástí téměř dvousetleté krásy, přenádherného herendského porcelánu.

Herend, červenec 2017
Herendi Porcelánmanufaktúra

 

Jsou věci, bez kterých bychom si ani běžné ani slavnostní chvíle v životě nedovedli představit. Patří k nim i porcelán. Někdo bere porcelán a jeho použití jako samozřejmost, jiný si libuje v kvalitě a nádheře výrobků z této suroviny, nejen při stolování. Základem porcelánu je kaolín a kvalitní se těžil a těží přímo u nás v České republice.

Mezi nejznámější porcelánky patří bezesporu Míšeň, Rosenthal (Německo) nebo u nás Stará Role, Horní Slavkov a řada dalších v okolí Karlových Varů.

Méně se ví, že stejně slovutná, s dlouholetou tradicí ruční výroby porcelánu je i v maďarském městečku Herend už od roku 1826.

Ale i přesto má historický porcelán z manufaktury Herendi ve svých sbírkách celá řada muzeí v České republice, respektive v Moravskoslezském kraji – i my v Ostravském muzeu.

Město Herend má v Maďarsku ve výrobě porcelánu svoje prvenství. Ruční manufaktura (mimochodem výhradně ruční výroba je dodnes) dodávala kvalitní porcelán na rakouský dvůr (František Josef I. a jeho manželka Sissi) i pro šlechtické rody v celé Evropě.

V roce 1851 se konala Světová výstava v Londýně. Porcelánka v Herendu upoutala pozornost svými jídelními soupravami s bohatou barevnou výzdobou – na bílém podkladu dominují motýli, pestrobarevné květy a úpony, okraje mají zlaté a zelené lemování. Právě to se zalíbilo královně Viktorii, která si pro svůj dvůr vybrala
a objednala jídelní soupravy právě s těmito motivy.

Ručně vyráběné i ručně malované výrobky manufaktury Herendi jsou vyhledávané i dnes. Ročně exportují přes milion svých výrobků do 58 zemí světa, nejvíce pak do Spojených států amerických, Japonska a Itálie.