Ostravské muzeum

http://www.ostrmuz.cz/website/mainmenu/stranka-akcien/2015/mezi-nebem-a-zemi/

Mezi nebem a zemí

4. 9. - 25. 10. 2015

Retrospektivní výstava horské a horolezecké fotografie Mezi nebem a zemí představí díla z let 1930 až 2015 od devatenácti významných osobností. Zastoupeny budou fotografie Viléma Heckela, Jana Červinky, Karola Plicky, Radka Jaroše, Leopolda Sulovského, Jiřího Kolbaby a dalších. Výstavu doplňují trojrozměrné předměty z doby minulé i ze současnosti.

Tato výstava, výjimečná jak svou náplní, tak i rozsahem, je pořádána u příležitosti 50. výročí 1. oficiální československé horolezecké expedice do asijských velehor a je hlavním doprovodným programem 13. ročníku Mezinárodního festivalu outdoorových filmů.

Mezinárodní festival outdoorových filmů se koná už třináct let a s  řadou doprovodných programů zavítal do desítek českých a slovenských měst. Doposud ale nikdy nebyla jeho součástí rozsáhlá výstava výtvarné horské a horolezecké fotografie. V letošním roce jsme se to rozhodli napravit, a proto jsme oslovili spoustu významných fotografů, kterým učarovala tato tematika. Zároveň jsme oslovili horolezce, kteří si při svých mnohdy nadlidských výkonech zkusili, jaká to je řehole, když se snaží v nelehkých podmínkách zachytit úchvatné momenty v horské krajině. V konečném výsledku se tak sešla skupina tvůrců, kteří měli, nebo mají, co říci všem příchozím prostřednictvím fotografií, které mnohdy vznikly v terénu, jenž je pro mnoho z nás zcela nepřístupný. Na této reprezentativní výstavě se tak setkávají „mistři svého řemesla“, přičemž divák má možnost zhlédnout unikátní fotografie z třicátých let 20. století až po současnost. Širokospektrální výstava černobílé, ale také barevné fotografie, kterou doplňují trojrozměrné předměty z horolezeckého prostředí, jistě uspokojí i nejnáročnějšího návštěvníka.

Mgr. Jiří Kráčalík
ředitel Mezinárodního festivalu outdoorových filmů

 

Katalog k výstavě MEZI NEBEM A ZEMÍ si můžete zakoupit v pokladně Ostravského muzea.
Cena katalogu je pouhých 50 Kč.

 

 

ACONCAGUA (6964 m) – Argentina - boj o přežití 

úterý 15. 9. v 17 hodin

Komponovaný pořad Jiřího Kráčalíka (film, foto, hudba, slovo). Expedice s cílem vystoupit na nejvyšší vrchol amerického kontinentu se ocitla pět dní v pasti. Zastihlo ji pověstné Viento Blanco – smrtící vichřice. U tohoto pořadu nebudete jen bojovat o přežití, ale poznáte i krásy And, přírodu a hlavní město Argentiny – Buenos Aires.

 

KAMČATKA - NA KONEC SVĚTA DO PEKLA I RÁJE            

úterý 22. 9. v 17 hodin

Komponovaný pořad Jiřího Kráčalíka (film, foto, hudba, slovo). Pořad vás zavede do atraktivní části Ruska, k činným vulkánům, ledovcům, nebude chybět flora i fauna. Poznáte také život místních obyvatel v těchto odlehlých končinách naší planety.

 

 

 

autoři fotografií:
Pavel Bém / Jan Červinka / Jiří Havel / Vilém Heckel / Rudolf Jarnot / Radek Jaroš
Jiří Kolbaba / Jiří Kráčalík / František Krasl / Josef Kývala / Vítek Ludvík / Ivo Petr / Petr Piechowicz
Karol Plicka / Ladislav Sitenský / Dina Štěrbová / Leopold Sulovský / Rudolf Švaříček / Libor Uher