Ostravské muzeum

http://www.ostrmuz.cz/website/mainmenu/stranka-akcien/2013/marta-roszkopfova/

MARTA ROSZKOPFOVÁ 2013

scénografie

7. 11. – 10. 12. 2013

Drahomíra

Úspěšná spolupráce Ostravského muzea a Národního divadla moravskoslezského iniciovala pokračování projektu prezentace ostravské scénografie a osobností ostravské kultury.  Po loňské výstavě věnované kmenovému scénografovi SDO Vladimíru Šrámkovi (1927-2012) představí umělecký profil jedné z nejvýraznějších jmen současné české scénografie a kostýmu, ostravskou výtvarnici Martu Roszkopfovou.

Hans Heiling

Svými 290  autorskými inscenacemi si Marta Roszkopfová vymezuje významně prostor v historii české scénografie. Podstatná část její tvorby je svázána s Divadlem Petra Bezruče a režiséry ostravských divadelních domů, zejména s Josefem Janíkem. Na výtvarné podobě inscenací spolupracuje také s dalšími výtvarníky, takže výsledné číslo návrhů dosahuje více než 350 inscenací jen v České republice. V zahraničí pak reprezentuje českou scénografii na Slovensku, v Polsku a Německu. Autoritu jejího díla potvrzuje účast na prestižních scénografických a kostýmních výstavách třech kontinentů: Evropa, Amerika (USA) a Čína), a zastoupení v renomovaných sbírkách Národního muzea a Národní galerie v Praze. Se svým mužem Viktorem Kolářem, jedním z nejrespektovanějších českých fotografů, žije a tvoří v Ostravě.

Zločin a trest

Součástí programu výstavy je vydání katalogu, vůbec první publikace, mapující dílo této přední české divadelní výtvarnice.  Výstava proběhne od 7. listopadu do 10. prosince v prostorách Ostravského muzea na Masarykově náměstí 1.