Ostravské muzeum

http://www.ostrmuz.cz/website/mainmenu/stranka-akcien/2012/kremlacek/

Hommage á Josef Kremláček

Výstava výtvarné skupiny Stir up u příležitosti 75. narozenin Josefa Kremláčka

Akademický malíř a ilustrátor Josef Kremláček se narodil 5. března 1937 v Třebíči.

Vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Brně, obor grafický a poté v letech 1964-1970 pokračoval ve studiu v ateliéru filmové grafiky profesora Adolfa Hofmeistra na Vysoké škole umělecko-průmyslové v Praze.

V tvorbě převládá technika dekalku, kterou dovedl k dokonalosti především ve svých ilustracích, protože umocňuje hloubku a barevnost a dává mu tak možnost skloubit fantazii a skutečnost. Charakteristický výtvarný projev doprovází desítky knih pohádek, mýtů a legend bezmála z celého světa, které ilustroval.

V díle akademického malíře Josefa Kremláčka jsou bohatě zastoupeny fantazie, umění a píle a to nejen v ilustracích dětských knížek, ale také ve volné tvorbě. Tento sklon k fantastičnosti ostatně dokumentuje i jeho členství v parasurrealistických skupinách.

Byl členem surrealistické skupiny Lacoste (1964-1970). Pracoval na revue Styx. Byl členem Centre international l´actualité phantastique et maghique v Bruselu (1965-1971). V současné době je členem surrealistické skupiny Stir up, se kterou často vystavuje, Sdružení Bienále Brno a Sdružení výtvarníků Vysočiny. Měl četné výstavy v naší republice a především v zahraničí (Francie, Itálie, Rakousko, Německo, Maďarsko, Belgie, Argentina, Jugoslávie, Japonsko). Tvoří především pomocí techniky dekalkomanie, kterou byl schopen přenést i do barevné litografie.