Ostravské muzeum

http://www.ostrmuz.cz/website/mainmenu/stranka-akcien/2012/korea/

Korea - historie a tradice

TISKOVÁ ZPRÁVA

 Zlatá koruna, šest stovek let starý porcelán i luxusní nábytek a oděvy z Koreje  v Ostravském muzeu

 Nejen unikátní zlaté klenoty z Koreje vystavuje do konce února ve svých prostorách na Masarykově náměstí Ostravské muzeum.  Jak se odívali, z čeho jedli, na čem spali a jak jinak si Korejci všech společenských vrstev  v průběhu historie zpříijemňovali život ukazuje více než dvěstěpadesát předmětů z dob dávno minulých i nedávných. 

 “Výstava vypraví fascinující příběh každodenního života v zemi kulturně i geograficky pro středoevropana  velmi exotické, na druhé straně v současném globalizovaném světě velmi blízké”, říká ředitelka muzea Jiřina Kábrtová.  “Korejci se stávají našimi sousedy a my bychom rádi přispěli k tomu, aby tento národ nebyl spojován pouze s výrobou aut. Chceme přiblížit nesmírnou rozmanitost  a bohatství této tisícileté kultury”, dodává David Majer, kurátor výstavy. Nejcennějším předmětem je plnhodnotná zlatá kopie patnáct století staré královské koruny z dynastie Silla. Originál je v Národním muzeu v Soulu a vystavovanou kopii věnovala Českému státu Korejská vláda v roce 2010.

Kromě nahlédnutí do královské historie si budou moci návštěvníci prohlédnout korejský národní oděv, jehož vzory jsou take součástí vystavovaných předmětů. Četné masky a loutky přilákají jistě malé diváky. Lakovaným šperkovnicím a nábytku vykládaným perletí neodolá laik ani odborník. V termínech, které budou zvěřejněny na stránkách Ostravského muzea (www.ostrmuz.cz) pak bude příležitost poslechnout si přednášku o odlišnostech i podobnostech korejské a naší kultury v oblasti každodenního života, postavení žen či jiných tradic.

Většina z vystavených předmětů je zapůjčena ze sbírek Národního muzea-Náprstkova muzea v Praze a Národní galerie-paláce Kinských v Praze.

V Ostravě 27. 12. 2011

 

Doprovodné aktivit:

2. a 23.2. od 16 hodin - přednáška Hyundai - mýty a skutečnost

8.2. od 16 hodin - Jak „uvařit“ kimchi? - příprava typického korejského pokrmu

 

Další články:

Království Silla - "kusá kolej" Velké Hedvábné cesty / David Majer